Ugrás a tartalomra

Hidegháborús történelmi cikkgyűjteménnyel jelentkezik a Terror Háza Múzeum

A Commentary, a patinás amerikai neokonzervatív folyóirat legkiválóbb cikkeit vonultatja fel a Terror Háza Múzeum 86. Ünnepi Könyvhétre megjelentetett Szabadság/Harcosok című kiadványa.

    Az intézmény pénteki tájékoztatása szerint a mintegy 350 oldalas, Szabadság/Harcosok című kiadvány a Commentary, a patinás amerikai neokonzervatív folyóirat legkiválóbb cikkeit vonultatja fel, amelyek most először jelennek meg magyar fordításban.
    Az 1950-estől a 1990-as évekig szemezgető, Joshua Muravchik, a Commentary állandó szerzője által válogatott kötetben helyet kapott három, a hazai olvasóközönség számára eddig ismeretlen írás az 1956-os forradalomról, köztük a jól ismert történész, John Lukacs riportja, illetve Peter Schmid svájci újságíró budapesti tudósítása.
    Amennyire jól működött az amerikai propagandagépezet a nácikkal szemben, úgy vallott sokáig csúfos kudarcot a hidegháború alatt - idézi az intézmény közleménye a kötet fülszövegét, amely kitér arra is, hogy Ronald Reagan elnökségéig, azaz a 1970-es évek végéig az ideológiai párharc győztesei a „jó szándékú”, „békepárti” és „modernizáló” kommunisták voltak.
    Mint írják: az amerikai egyetemekről kitóduló értelmiségiek közül sokan „tették a dolgukat”, igaz, a szovjet titkosszolgálat rendíthetetlen szorgalma és tengernyi pénze nyomán dicsőítették a „gonosz birodalmát”. Kivételt képez az 1945-ben alapított Commentary folyóirat, amely eleinte az amerikai zsidó értelmiség fóruma volt, majd az antikommunista küzdelem és a neokonzervatív eszmék legfontosabb műhelyévé nőtte ki magát.
    "Minden győzelem szavakkal kezdődik. A kommunizmus feletti győzelem sok fontos mondata a Commentaryben látott először napvilágot" - áll az ismertetőben.

(MTI)