Ugrás a tartalomra

Hétfőn kezdődik a Ligeti 100 fesztivál a Budapest Music Centerben

Hétfőn kezdődik a Ligeti 100 fesztivál a Budapest Music Centerben, ahol világsztárok és a hazai kortárs zenei élet meghatározó előadói és szerzői tisztelegnek a száz éve született Ligeti György emléke előtt.

    Az egyhetes esemény nyitókoncertjén a Budapesti Vonósok Ligeti zeneakadémiai tanárai előtt tisztelegnek - olvasható a tájékoztatóban.
    Kedden az olasz Trio K kortárs zeneszerzőktől ad elő műveket, csütörtökön az UMZE Kamaraegyüttes emblematikus Ligeti-művek mellé alkalmi hommage-darabokat játszik, míg pénteken Víkingur Ólafsson izlandi zongoraművész Kurtág műveivel lép fel.
    A fesztivál zárónapján, május 28-án Ligeti születésnapján, Kurtág György és Eötvös Péter új művei csendülnek fel a Ligeti Ensemble koncertjén, Keller András és Vajda Gergely előadásában, május 23-án Kurtág György, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész személyes történetekkel is megidézi Ligeti alakját egy beszélgetésen Fazekas Gergely zenetörténész moderálásával.
    Az Opus Jazz Clubban a kortárs jazzt képviselik a Modern Art Orchestra és a Lukács Miklós Cimbiózis Trió, a Moment's Notice Trio és Lukas Ligeti, Saso Vollmaier, valamint Pozsár Máté és Szabó Dániel új produkciói.
    A BMC Könyvtárában a Zeneakadémia elektronikus zenei médiaművészet szakos hallgatói mutatják be Ligeti által inspirált műveiket, a 2001: Űrodüsszeiában és más alkotásokban megszólaló Ligeti-részleteken keresztül pedig Dargay Marcell zeneszerző vezeti be a közönséget film és zene kapcsolatának rejtelmeibe.
    "Ligeti állandóan kérdéseket vetett fel a kompozícióiban, saját maga, a környezete és az utókor számára is - idézi a tájékoztató Gőz László zenészt, aki kiemeli, hogy a kérdések szerteágazó reakciókat generálnak, ami alatt nem csupán a Ligeti-művek újabb és újabb interpretációit kell érteni, hanem az általa "tévútként" aposztrofált új utak továbbgondolását is" - mondja Gőz László. Az egyhetes Ligeti 100 fesztiválon ezért a különfélébb műsorkoncepciók kaptak helyet - tette hozzá a zenész.

Forrás: MTI