Ugrás a tartalomra

 

Hát ilyen világ volt – Szabó Elvira emlékiratai – könyvbemutató

 

Öt gyerek, tíz unoka, megannyi küzdelmes és szép évtized – háború és menekülés, cserkészélet és munka a kórházban és a nyomdában: Szabó Elvira nyolcvan éves korában kezdte írni emlékiratait és azt élete utolsó éveiben folytatta. A visszaemlékezés nemcsak a Szabó család, hanem a város és környékének története is – egyfajta tudósítás a múltból, ami igen aprólékosan szól az egykori Székelyudvarhely mindennapjairól, polgárairól.   

Az 1919. szeptember 10-án Mezőkaszonyban született és 2015. augusztus 5.-én Székelyudvarhelyen 96 éves korában elhunyt Szabó Elvira emlékiratait tulajdonképpen négy vaskos füzet alkotja, amelyeket 1999 és 2013 között kisebb-nagyobb megszakításokkal írt. Életében rengeteg fénykép is készült, részletes, jó humorú anekdotákkal teleszőtt önvallomása ezekkel is kibővült – a visszaemlékezés egy helytörténeti jellegű séta is a székelyföldi kisváros huszadik századi múltjában.

A család 2018 nyarán úgy döntött, hogy az emlékiratot Katona Zoltán újságíró-szerkesztőre bízza abból a célból, hogy egy év alatt egy kiadható, a nagyközönség számára is olvasható kiadványt készítsen belőle. A történészi végzettséggel is rendelkező újságíró, akinek korábban olyan helytörténeti jellegű miunkái jelentek meg, mint a 150 éves Székely Dalegylet, illetve a székelyudvarhelyi kézilabdázás, illetve labdarúgás története, idén nyáron készült el a könyvvel.

Szabó Elvira pontosan száz éve, 1919. szeptember 10-én született. Az emlékirataiból készült könyv bemutatóját 2019. szeptember 9.-én, hétfőn 18 órától tartják a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében, a könyvet méltatja Kovács Árpád művészettörténész és Katona Zoltán, a kötet szerkesztője. Fellép az Alla Breve vegyeskar, vezényel Kovács László karnagy.