Ugrás a tartalomra

Hamvas Béla Karneváljának világirodalmi előzményei: Nyitrai Tamás előadása

 

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár tisztelettel meghívja Önt

2019. október 21-én 18 órára

Nyitrai Tamás

Hamvas Béla Karneváljának világirodalmi előzményei

című könyv bemutatójára.

 

Hamvas Béla Karneváljának világirodalmi előzményei: Nyitrai Tamás előadása

 

Az est során a szerzővel, Nyitrai Tamás Hamvas-kutatóval, dr. Turai G. Kamil művészetfilozófus és Pirk László festőművész, a könyv borítójának tervezője beszélget.

 

A csaknem hat és fél évszázadot átfogó üdvtörténeti utazás az Isteni Színjáték, a Don Quijote, a Tristram Shandy és az Ördögök szemszögéből világítja meg a Karnevál sűrű, bonyolult, mélységek és magasságok felé egyaránt nyitott univerzumát. Az öt remekmű együtt az ember isteni eredetű, tiszta tudatának alászállását és felemelkedésének lehetőségeit követi nyomon 630 év keresztmetszetében, mint egy kicsinyített Kali Yuga-korszakban.

Az eredetileg előadásokban elhangzott megközelítések az élő szó személyességével igyekeztek felfedni a művek lényegi tulajdonságait, és megragadni a közönséget. A bővített, írott szöveg a szerző és az olvasó intim párbeszédévé kíván válni, miközben bőségesen idéz a tárgyalt művekből, és kutatja összefüggéseiket.

A szerző jelen könyvében – új műfajt teremtve – szabadon használja az említett művek változatos dramaturgiai megoldásait, mintegy belülről közeledve az alkotásokhoz. Azoknak ajánljuk, akik derűsen szeretnének komoly szellemi izgalmakat átélni. Zenei kifejezéssel éle: allegro drammatico.

Helyszín:

Országos Idegennyelvű Könyvtár Rendezvényterme (1056 Budapest, Molnár utca 11.)

 

További információ: www.oik.hu