Ugrás a tartalomra

Gyenes Kálmán fotóművész alkotásaiból nyílik emlékkiállítás Szegeden

Gyenes Kálmán fotóművész alkotásaiból nyílik emléktárlat a szegedi Móra Ferenc Múzeum helytörténeti kiállítóhelyén, a Fekete házban pénteken – közölte a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-vel.

    Hegedűs Anita tájékoztatása szerint Szeged legendás fotósa, Gyenes Kálmán hagyatékából válogatott fotókat mutat be a Fekete ház újonnan nyíló kiállítása. A tavaly elhunyt művész több évtizeden keresztül fotózta a megyei napilap, a Délmagyarország munkatársaként a térség legizgalmasabb sporteseményeit, a szocialista időszak mindennapjait, a rendszerváltás éveit, Erdély festői tájait és kultikus eseményeit.
    A december végéig látható kiállításon ebből a szerteágazó, színes életműből mutatnak be összeállítást. A Fekete ház falain megjelennek a hetvenes, nyolcvanas évek panelépítési munkálatai, a panelvilág és a szocialista idők mindennapjai. Az érdeklődők Gyenes Kálmán objektívén keresztül követhetik végig a szegedi Lenin-szobor eltávolítását, a vasfüggöny felszámolását. A tárlaton megjelennek legendás sportfotói, valamint mélyen szeretett Erdélyének gyönyörű vagy éppen elgondolkodtató pillanatai is. (MTI)