Ugrás a tartalomra

 

Fellázadtak a francia könyvesboltok Valerie Trierweiler kötete miatt

Fellázadt jó néhány francia könyvesbolt az ellen, hogy árusítsa Francois Hollande francia elnök volt élettársa, az egykori first lady, Valerie Trierweiler könyvét.

    A csütörtökön 200 ezer példányban megjelent Merci pour ce moment (Köszönet ezért a pillanatért) című kötetben Trierweiler a francai politikussal eltöltött mintegy tíz évet és szakításuk történetét tárja olvasói elé. Az újságíró Trierweiler 2012 májusa és 2014 januárja között volt Hollande élettársaként Franciaország first ladyje, de a nem hivatalos poszton nem volt igazán sikeres, nem sikerült magát belopnia a franciák szívébe.
    A kiadó az eladási toplista élére várja a könyvet, amelyből már minden kötet elkelt Franciaországban, az újabb kiadás szerdán kerül a boltokba.
    Számos kereskedés kirakatában azonban feliratok jelentek meg, amelyek tudatják, hogy az üzletben nem kapható a könyv. "11 ezer kötetünk van. Nem azért vagyunk itt, hogy Trierweiler és Hollande szemétládája legyünk" - olvasható az egyik kirakatban. "Ez a könyvkereskedés nem tervezi, hogy Trierweiler piszkos szennyesének kiteregetője legyen" - áll egy másikban.
    Más boltok a könyv iránti érdeklődést arra használják fel, hogy vásárlóikat rábírják komolyabb könyvek olvasására. "Elnézést, de nincs Trierweiler könyvünk, van viszont néhány Balzac, Dumas, Maupassant és más" - olvasható egy újabb feliraton.
    Jean Birnbaum, a Le Monde francia napilap irodalmi mellékletének szerkesztője a Twitteren egyenesen arról írt, hogy "futótűzként terjed azon könyvkereskedők lázadása, akik nemet mondtak a kötet terjesztésére".
    Gérard Collard, egy Párizs környéki könyvkereskedő azzal számol, hogy legalább félmillió példányban fog elkeni a könyv, amely feldühítette a politikusokat, de jól fogy a középosztály körében, amely úgy érzi, hogy Holland támadást indított ellenük, mivel államfőként számos adót megemelt.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/francois-hollande/11079223/French-booksellers-refuse-to-stock-Valerie-Trierweiler's-dirty-laundry-memoirs.html

 

(MTI)