Ugrás a tartalomra

El Greco Pásztorok imádása Csehországban

Első ízben láthatja a közeljövőben a cseh közönség El Greco (1541–1614) Pásztorok imádása című világhírű olajfestményét. 

    

A spanyol manierizmus görög származású mesterének remekművét a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum adja kölcsön az Olmützi Művészeti Múzeumnak annak ellenében, hogy a csehországi intézmény februárban kikölcsönözte az amerikaiaknak Tiziano Apollón és Marszüasz című festményét. 
    A Tiziano-kép az olmützi Érseki Múzeum tulajdonában van, mely a városi Művészeti Múzeum része. Egyes szakértők a Csehországban található legértékesebb műalkotásnak tartják. 
    Az 1605 és 1610 között festett El Greco-kép június elejétől szeptember elejéig lesz látható Olmützben az Érseki Múzeum galériája megnyitásának 10. évfordulója tiszteletére rendezett tárlaton. Ez az első alkalom, hogy a festményt bemutatják Csehországban.
    "Az El Greco-festmény kölcsönadása számunkra nagy elismerés, hiszen azt bizonyítja, hogy a világ egyik legfontosabb művészeti múzeuma is partnernek tekint bennünket" – jelentette ki Michal Soukup, az olmützi intézmény igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyről a CTK hírügynökség tudósított.
    Az Olmützi Művészeti Múzeum a Cseh Köztársaság harmadik legnagyobb képzőművészeti intézménye. A hozzá tartozó múzeumok és galériák mintegy 200 ezer művészeti tárgyat kezelnek, köztük számos világhírű alkotást. Olmützöt gazdag egyházi múltjáért gyakran Morvaország Rómájának becézik.  (MTI)