Ugrás a tartalomra

Egy ausztrál művész hatalmas graffitit festett egy kelet-ukrajnai szétlőtt lakóház falára

Egy helybeli tanárnő portréját festette Guido Van Helten ausztrál street art művész a kelet-ukrajnai frontvonalnál, Donyeck közelében fekvő Avgyijivka település egy szétlőtt lakóházának falára - adta hírül vasárnap az ukrán sajtó.

    A jelentés szerint a graffitiművész az ukrán irodalmat oktató középiskolai tanárnő portréját arra a házra festette, amelynél az asszony férje súlyosan megsebesült 2014-ben egy tüzérségi csapás következtében. 
    A művész az alkotással a nemzetközi közvélemény figyelmét akarja erre a térségre irányítani, ahol mindennaposak az aknatámadások. A projektet támogató ArtUnitedUs közleménye szerint az alatt a két nap alatt, amíg az alkotás készült, a helyszín két kilométeres körzetében több mint száz tüzérségi csapást észleltek. A jelentés arról nem szól, hogy pontosan mikor készült a festmény.
    Guido Van Helten a világ számos pontján festett már házfalakra képeket, főként portrékat. Idén a csernobili nukleáris katasztrófa 30. évfordulója alkalmából festett festékszóróval egy orvost ábrázoló portrét Pripjatyban. Van falfestménye ezen kívül a fehérorosz fővárosban, Minszkben, de  Olaszországban, Mexikóban és Izlandon is. 
http://www.unian.ua/society/1573788-avstraliets-stvoriv-u-avdijivtsi-mural-z-portretom-mistsevoji-vchitelki.html

(MTI)