Ugrás a tartalomra

Egész napos családi programsorozattal és új Tolkien-gyűjteményével várja az érdeklődőket az Országos Idegennyelvű Könyvtár

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) a Magyar Tolkien Társasággal közösen változatos programokban bővelkedő, A Gyűrűk Ura világát megidéző, ingyenes családi nappal várja az érdeklődőket 2024. április 6-án, szombaton.

 J.R.R. Tolkien munkásságát megidéző Tolkien-napot tart az Országos Széchényi Könyvtár fenntartásában működő Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK). Az egész napos ingyenes programsorozaton a Magyar Tolkien Társaság által letétbe helyezett csaknem 100 kötetes gyűjtemény átadását követően színes előadásokkal, workshopokkal, tolkieni ihletésű társasjátéksarokkal, különleges nyelvleckével, illetve kézműves-foglalkozásokkal, valamint filmes replikákkal várják a szervezők az érdeklődőket.

A látogatók készíthetnek tündeírásos emléklapot, megtanulhatják a tündehajfonás fortélyait, illetve részt vehetnek kvízjátékokban és közös éneklésben, de válogathatnak a Középfölde-vásár kínálta termékekből is, mindezek mellett a gyöngyfűzést és a könyvjelzőkészítést is kipróbálhatják az alkotni vágyók. A szórakoztató családi nap elősegíti az olvasás népszerűsítését, a kreativitás fejlesztését, támogatja a nyelvtanulás iránti igény kialakulását, az idegen nyelvű irodalom és a zeneművészet megismerését.

Az OIK a magyarországi nyilvános szakkönyvtárak egyik legfiatalabb intézménye, 2021 decembere óta meghatározó szervezeti egysége a nemzeti könyvtárnak. Feladata eredeti nyelvű, elsősorban kortárs világirodalmi, zenei és nyelvészeti tárgyú dokumentumok gyűjtése, valamint a magyarországi nemzetiségi könyvtárak koordinációja. Mindemellett közkönyvtári feladatokat is ellát: rendszeresen szervez koncerteket, felolvasóesteket, könyvbemutatókat.

Az OIK egyedi gyűjteményével, folyamatosan korszerűsödő szolgáltatásrendszerével és infrastruktúrájával fontos és egyre inkább nélkülözhetetlen információs központ. Gyűjteményében kiemelt helyen szerepel nagy világnyelvek, a Magyarországon élő nemzetiségek és a környező országok népeinek irodalmi, nyelvészeti és zenei anyaga; mindezt kiegészítik a kis nyelvek, a holt, illetve mesterséges nyelvek hasonló tematikájú dokumentumai.

Az ingyenes Tolkien-nap helyszíne: Országos Idegennyelvű Könyvtár, 1056 Budapest, Molnár utca 11.

Időpont: 2024. április 6., szombat 10.00–17.30