Ugrás a tartalomra

Duplájára nő idén a művészeti középdíjakat elnyerők száma

Duplájára nő idén azoknak az alkotóknak a száma, akik művészeti középdíjat vehetnek át március 15. alkalmából. 

    Az előadóművészeti, az alkotóművészeti szakma legkiválóbb képviselői számára nyújtott középdíjak számát az idei évtől kezdve megduplázza a kormányzat - jelentette be Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a magyar kultúra napján, Budapesten.
    A filmművészeknek adható Balázs Béla-díjat idén 8 fő, a fotóművészeknek járó Balogh Rudolf-díjat 4 fő, a bábművészek munkásságát elismerő Blattner Géza-díjat 2 fő, a zeneszerzés területén kiosztott Erkel Ferenc-díjat 4 fő, az iparművészeknek járó Ferenczy Noémi-díjat pedig 10 fő veheti majd át. A táncművészek Harangozó Gyula-díját 6 fő, a cirkuszművészek Hortobágyi Károly-díját 2 fő, a színházművészek Jászai Mari-díját és az irodalmárok József Attila-díját 16-16 fő, a zeneművészek Liszt Ferenc-díját 10 fő, az írói életműért járó Márai Sándor-díjat pedig 2 fő kaphatja. A népművészek között kiosztott Martin György-díjat 8 fő, képzőművészeknek járó Munkácsy Mihály-díjat 14 fő, a kortárs művészek elismerésére szolgáló Németh Lajos-díjat 2 fő, a zenetudósok Szabolcsi Bence-díját 2 fő, az újságírók Táncsics Mihály-díját 6 fő, a népművészet ifjú mestere díjat 10 fő, a könnyűzenei Máté Péter-díjat 6 fő, a közművelődésben dolgozók Bánffy Miklós-díját 6 fő, az amatőr művészek járó Csokonai Vitéz Mihály-díjat 2 fő, a népművelők Bessenyei György-díját 10 fő, a muzeológusok Móra Ferenc-díját 4 fő, a levéltárosok Pauler Gyula-díját 2 fő, a könyvtárosok Szinnyei József-díját 4 fő veheti majd át március 15. alkalmából.
    Az október 23-án átadandó, elsőkötetes költőknek járó Gérecz Attila-díjat 2 fő kapja idén.
    Fekete Péter kiemelte: a díjak anyagi forrását is biztosítja a kormányzat, vagyis a kitüntetettek ugyanakkora pénzjutalmat kapnak, mint korábban.
    Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter kiemelte, hogy komoly figyelmet kell fordítani a jövő nemzedékeinek művelődésére, önkifejezésére, ezt a célt szolgálja a kormányzat új köznevelési programja is, amely az iskolák 1-8. évfolyamán tanulók ingyenes színházi, cirkuszi, komolyzenei, táncművészeti programokra való eljutását segíti. A Lázár Ervin-program a gyermek lakóhelyétől és családja anyagi helyzetétől függetlenül biztosítja majd a térítésmentes kulturális programot. (MTI)