Ugrás a tartalomra

Csendes Csaba lett a jelenleg szünetelő Nagyítás című kulturális-közéleti hetilap ügyvezetője

Csendes Csabát bízta meg a Nagyítás című kulturális hetilapot kiadó Hetilap Kulturális és Művészeti Kft. ügyvezetésével a tulajdonosi jogokat gyakorló Közép-Európai Kultúráért Alapítvány – erősítette meg az MTI értesülését kedden Csontos János, a lap korábbi ügyvezetője, alapító főszerkesztője, aki szeptember elején mondott le posztjáról.

    Mint mondta, az alapítvány legutóbbi kuratóriumi ülésén megtárgyalták a szeptember óta szünetelő hetilap anyagi helyzetét, és tervet készítettek a cég konszolidálására, az adósságok rendezésére. A kft. tevékenységét átvilágító külső szakértői jelentés megállapította, hogy a gazdálkodásban bűncselekmény gyanújára és szabálytalanságra semmilyen jel nem utal. Csontos János a lemondás után még hatvan napig vállalta, hogy ügyvezetőként a lap élén áll.
    A kinevezés tényét Csendes Csaba az MTI megkeresésére megerősítette, ám a tervekről továbbiakat nem árult el. Az MTI információi szerint a lap szerkesztősége ideiglenesen a Hitel című folyóirat irodájában működik. A Hitel főszerkesztője Csoóri Sándor, aki egyben a Nagyítást tulajdonló Közép-Európai Kultúráért Alapítvány kuratóriumi elnöke is. Ő azonban az MTI érdeklődésére nem kívánt nyilatkozni a lap jelenlegi helyzetéről.
    Csendes Csaba, aki korábban is a Nagyítás munkatársaként dolgozott, november 6-tól látja el az ügyvezetői teendőket. A szerkesztő-újságíró a Magyar Televízió honlapján elérhető, Arcképcsarnok elnevezésű menüponton elérhető életrajz szerint 1993 és 1994 között az MTV híradójában és a Hét főszerkesztőségében dolgozott, majd 2000-ben elindította a Magyar Katolikus Rádió adását. 2001-től a Duna Televízióban dolgozott, a Duna 2 Autonómia Televízió 2006-os elindulásában főszerkesztőként vett részt.
    A Nagyítás – mint társadalmi, művészeti kérdésekkel is foglalkozó irodalmi hetilap – 2009 decemberében jelent meg először. A Nagyítás akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor idén februárban vitaindítóként közölte Orbán Viktor Megőrizni a létezés magyar minőségét című beszédét, amelyet a Fidesz elnöke 2009. szeptember 5-én mondott el a jobboldali értelmiség tagjainak kötcsei összejövetelén.
    A lap internetes oldalán található impresszum szerint a Fidesz és a KDNP pártalapítványai – a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Barankovics István Alapítvány – támogatták a lap megjelenését. A hetilap idén szeptember közepén ment kényszerű pihenőre. Akkor Csoóri Sándor kuratóriumi elnök közleményében úgy fogalmazott, hogy finanszírozási nehézségek miatt nem jelentetik meg a kulturális hetilapot. (MTI)