Ugrás a tartalomra

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

Boldoczki Gábor trombitaművész és Bella Máté zeneszerző, a Zeneakadémia tanárai, valamint Konrád György brácsaművész részesült idén Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjban.

    A Bartók Béla születésének 138. évfordulóján rendezett eseményen az elismeréseket Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora, a kuratórium elnöke adta át Budapesten.
    Pásztory Ditta végrendelete szerint a díj kivételesen indokolt esetben megosztható legfeljebb három zeneszerző vagy előadóművész között. A díjban olyan magyar anyanyelvű zeneszerző és olyan magyar anyanyelvű zenei előadóművész részesíthető, aki munkásságával hozzájárult a zeneművészet fejlődéséhez - mondta el Vigh Andrea.
    A Zeneakadémia rektora kiemelte: az intézményben szeptemberben rendezik meg a Bartók Világverseny és Fesztivál zongora fordulóját.
    Boldoczki Gábor díjazottat Hőna Gusztáv harsonaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Fúvós Tanszékének professor emeritusa méltatta az eseményen. Hőna Gusztáv kiemelte, hogy Boldoczki Gábor trombitaművész generációjának kiemelkedő tagja, nagyszerű tanár, munkáját növendékeinek nemzetközi versenyeken elért eredményei is igazolják.
    Fekete Gyula zeneszerző, a Zeneakadémia nemzetközi és tudományos rektorhelyettese szerint egykori tanítványa, Bella Máté missziójának tekinti az Y és Z generáció integrálását a komolyzenei életbe, s látszólag szerteágazó tevékenysége abból a felismerésből és igényből táplálkozik, miszerint másodpercek leforgása alatt kell megragadni a mai közönség figyelmét.
    Onczay Csaba gordonkaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Vonós Tanszékének tanára Konrád Györgyről elmondta, hogy híres zenei sokoldalúságáról, könnyedén tud váltani a szólista szerepről a kamarazene minden formációjára. Hosszú évtizedek alatt megszámlálhatatlan emlékezetes koncerttel örvendeztette meg hallgatóságát és a szakmát.
    A díjazottakat elismerő oklevél, valamint a Bartók Bélát és Pásztory Dittát ábrázoló plakett mellett 2 millió forint pénzjutalom illeti meg, amelynek anyagi alapjául a Bartók-jogdíjak egy része szolgál.
Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta végrendeletében rendelkezett a Bartók-Pásztory-díj alapításáról, amely mára az egyik legrangosabb magyar zenei elismerés lett, amelyet a Zeneakadémia neves professzoraiból álló kuratórium adományoz.  (MTI)