Ugrás a tartalomra

ARANY-kori feltölt(őd)ések

ARANY-kori feltölt(őd)ések
 
Online és offline csapatvetélkedő középiskolásoknak. 
Előzetes regisztráció: 2017. február 6-ig. 
Beküldési határidő: 2017. február 28. 
Döntő: 2017 márciusa
 
Budapest Főváros Önkormányzata és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a 2017-es Arany János-emlékévhez kapcsolódva irodalmi vetélkedőt hirdet középiskolások számára. 
A csapatverseny a nyelvi-irodalmi tudást, a könyvtárhasználati, valamint az informatikai ismereteket kívánja ötvözni. 
 
A verseny első fordulója az internethez kapcsolódik. A feladat Arany János egy szabadon választott alkotói korszakának vagy műcsoportjának bemutatása tematikus weblap formájában. 
Színes, a műveket tágabb történelmi, társadalmi, művészeti összefüggésbe helyező honlapokat várunk. A választott témakört reprezentáló Arany-idézeteken, verseken, műrészleteken túl az oldal tartalmazzon rövid háttéranyagokat, a témához kapcsolódó művelődéstörténeti érdekességeket, illusztrációkat. 
A szabadságharc előtti korszak bemutatásakor pl. ki lehet térni a reformkori vándorszínészetre, a vármegyei tisztújításokra, megjelenhetnek a Petőfivel való barátság dokumentumai stb. 
A későbbi pályaszakasz kapcsán megidézhető pl. a korabeli Budapest, a tudományos élet (akadémia) világa, a folyóirat-szerkesztés stb.
 
A Toldi-trilógia vagy a történelmi balladák okán pl. helyet kaphatnak a weblapon a politikai-társadalmi hátteret ábrázoló bejegyzések, dokumentumok vagy a népiesség, illetve a historizmus felfogását tükröző információs anyagok, illusztrációk. 
A falusi vagy nagyvárosi élet figuráit szerepeltető Arany-műveket társadalomtörténeti, néprajzi forrásokból vett tudnivalókkal, a népi szokásokról, hiedelemvilágról szóló leírásokkal, szómagyarázatokkal lehet megvilágítani stb. 
 
Fontos, hogy a diákok ne kizárólag „összeguglizott” (wikipédiás stb.) anyagokból szerkesszék meg a weboldalt, a gyűjtőmunka elsősorban könyv- és könyvtárhasználaton alapuljon a források megjelölésével. Ehhez segítséget nyújt a Központi Könyvtár állománya és adatbázisai (pl. Arcanum Digitális Tudománytár). 
A Központi Könyvtárban található korabeli újságok, folyóiratok oldalairól a tanulók szabadon készíthetnek fotókat, a fényképezési lehetőséget a könyvtár a vetélkedő résztvevőinek ingyenesen biztosítja. 
Plusz pontokat jelent, ha a forrásanyagok felhasználásán túl a diákok saját fantáziájukat mozgósítva maguk is alkotnak szövegeket (pl. képzelt riportot, interjút, kritikát vagy akár „kommenteket” Arany pályatársainak nevében stb.). 
 
A pályamunkákat szakértő zsűri értékeli elsősorban a tartalom, a nyelvi-kommunikációs megvalósítás (helyesírás), valamint az esztétikai kivitelezés alapján. 
 
Jelentkezhetnek: középiskolásokból álló maximum ötfős csapatok. 
Az elkészült weblap linkjét 2017. február 28-ig várjuk az aranyjanos@fszek.hu címre. 
 
A döntőt az Arany-bicentenárium (2017. március 2.) környékére tervezzük:
A Központi Könyvtár épületében (a XIX. században épült Wenckheim-palotában) megrendezésre kerülő versenyre a legjobb csapatokat hívnánk meg. A helyszíni vetélkedő középpontjában szintén Arany János és a korszak irodalma, művészete áll. A játékos feladatokat a könyvtárhasználat gyakorlásával is szeretnénk összekötni. 
 
A résztvevőket értékes nyereményekkel jutalmazzuk:
az 1. helyezett csapat tagjai fejenként 20.000.- Ft,
a 2. helyezett versenyzők fejenként 15.000.- Ft,
a 3. helyezett játékosok fejenként 10.000.- Ft kultúra utalványt nyernek.
 
Kérjük, a részvételi szándékot mielőbb jelezzék az aranyjanos@fszek.hu címen!  
 
További részletek ide kattintva olvashaók.
 
 
Forrás: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár