Nagyvárad

Vass Tibor a nagyváradi Törzsasztalnál

Online folyóiratot indított, amikor az még nem volt divat, de máig várja például a Várad érkezését, mert az kézzel fogható. Vass Tibor költő, képzőművész, a Spanyolnátha online folyóirat alapító főszerkesztője volt a legutóbbi nagyváradi Törzsasztal vendége.

Húzódjunk közelebb! – Varga Melinda tárcája

A levelem Kolozsvárról írom, a huzatok és szelek városából, ahol fekete a tél, hónak nyoma nincs, csak a dér csípi a bőrt. December van. Advent. Arra gondolok, milyen lehet a karácsonyod az égiekkel, s van-e a másvilági létnek földi receptora.

Agresszió, selyemruhában – Zudor János versei

Néha a kígyó győz. Az ember veszít.
Vagy fordítva. Nekem már úgyis mindegy

Kortárs irodalomtörténet Csuhai Istvánnal Nagyváradon

Csuhai István irodalomkritikus, szerkesztő, az Élet és Irodalom versrovatának vezetője volt a vendége a legutóbbi nagyváradi Törzsasztalnak.

Az író bármihez nyúl, az önéletrajz és fikció

A vers és próza közötti különbséget az ihletettség aránya jelenti. Ihlet nélkül nem lehet verset írni, de „a prózára rá tudod mozdítani magadat”. – Háy János volt a nagyváradi Törzsasztal legutóbbi vendége.

Orgia a Törzsasztalon

A nagyváradi Törzsasztal legutóbbi vendége Zoltán Gábor volt, akit a beszélgetések állandó házigazdája, Kőrössi P. József kérdezett az elmúlt évben megjelent, Orgia című kötetéről.

Egymás megismerésének legjobb módja az irodalom

Csordás Gábor költő, műfordító, szerkesztő és könyvkiadó volt a Törzsasztal beszélgetéssorozat januári vendége Nagyváradon – Fried Noémi Lujza tudósítása.

Vámpír és kvarcóra

„Az író általában arról ír, amit átél vagy tapasztal” – mondta Benedek Szabolcs, a nagyváradi Törzsasztal beszélgetéssorozat decemberi vendége. A meghívottat ez alkalommal is Kőrössi P. József kérdezte, a házigazda pedig Szűcs László, a Várad irodalmi és kulturális folyóirat főszerkesztője volt.

Az íróság nem szakma

Gács Anna kritikus, műfordító, egyetemi tanár, a Szépírók Társaságának elnöke volt a vendége a novemberi Törzsasztalnak, amelyre a nagyváradi Illyés Gyula könyvesboltban került sor – Fried Noémi Lujza tudósítása.

„Én egy jugoszláviai magyar költő vagyok”

Tolnai Ottó volt a vendége a legutóbbi nagyváradi Törzsasztalnak, akivel az estek állandó házigazdája, Kőrössi P. József beszélgetett az Illyés Gyula könyvesboltban pályájának fontosabb állomásairól, költészetének meghatározó motívumairól.

Az útnak engedett szavak – Zudor János versei

„Itt Isten sem fizet kártérítést,
hanem összevissza mocskolja a kátrányos eget!”

V. Nagyváradi Könyvmaraton

Tizenhárom szerző tizenöt új kötete, gyerekprogram, színházi előadás, képzőművészeti tárlat várta az olvasókat a hétvégén az ötödik Nagyváradi Könymaratonon, amelyet a Várad kulturális folyóirat, a Riport Kiadó és az Europrint szervezett.

Az „érdekmentes őrület” versei

Zudor János

Talán még nem vagyunk felkészülve Zudor János merész költői képzettársításaira, de az is lehet, hogy a versek mögötti embert kellene alaposabban megismernünk. A rusnya valcert Boldogh Dezső mutatja be.