Hírek főoldal

József Attila Eszmélete közhelyes – egy filozófus szerint

A vitát kirobbantó filozófussal a Magyar Nemzet Online készített interjút.

1800 forintért meghallgathatja, mit beszélnek Nemes Nagy Ágnesről

Január 23-án, hétfőn 19 órakor a New York Művész Páholy az évadot egy fontos irodalmi esttel indítja: a 95 éve született költőt, a XX. századi magyar irodalom kiemelkedő alakját, NEMES NAGY ÁGNESt ünnepelik – beszélgetéssel, zenével, vetítéssel.

Kepes András könyve a legnépszerűbb a Bookline toplistáján

Megjelenése óta a dobogón Kepes András Világkép című könyve, Harry Pottert sem lehetett kiütni a nyeregből, és a fiatal korosztály kedvence, a Nyírd ki ezt a naplót című kreatív könyvújdonság is sikeres maradt a téli hónapokban. Szépirodalom, gasztro-, és gyerekkönyvek a legsikeresebb könyvek listáján a Bookline Top50-ben.

Bödőcs Tibor közreműködésével mutatják be Szálinger Balázs új kötetét

A Magvető Kiadó szeretettel meghívja Szálinger Balázs 360° című új kötetének bemutatójára 2017. január 19-én 17 órára a Cintányérosba (1083 Budapest, Bókay János utca 52.)

Januárban is szól a jazz a költészetben

A januári Jazzköltészet című rendezvény 2017. január 16-án, hétfőn este 6 órakor lesz a Gödör Klubban (1061 Budapest, Király u. 8-10.)

Magyar regényért lelkesednek Németországban

2016-ban jelent meg Böszörményi Zoltán József Attila-díjas író Regál című regényének német fordítása In dem Furchen des Lichts (A fény barázdáiban) címmel.

Popzenében is utazik a Magyar Írószövetség

A Magyar Írószövetség 2016-ban Szavakban lobog címmel három kategóriában (irodalom, képzőművészet, zene) pályázatot írt ki fiatal művészeknek az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából.

Elhunyt a Bronski Beat billentyűse, Larry Steinbachek

Elhunyt Larry Steinbachek, a Bronski Beat egykori billentyűse és egyik alapítója. A brit zenész 56 évesen rákbetegségben halt meg.

Sziget – A Providence többségi tulajdonos lett

Egy amerikai befektetőcég, a Providence Equity Partners lett a Sziget Kulturális Szervezőiroda többségi tulajdonosa – közölte a Sziget Kft. pénteken az MTI-vel.

Történelmi Novellapályázat – Arany Sas Díj 2017

Magyar Irodalmi Lap (MIL) idei pályázatának témája: az egyetemes magyarság sorsa, Kárpát-medencei története.

Bekay Nagy Maya képeiből nyílt kiállítás Brüsszelben

Jelenések címmel nyílt kiállítás Bekay Nagy Maya Olaszországban élő magyar festőművész munkáiból a brüsszeli Balassi Intézetben szerdán.

Trombitások csúcstalálkozója a Müpában

Három fiatal hazai trombitaművész, Koós-Hutás Áron, Pecze Balázs és Subicz Gábor főszereplésével tartanak koncertet január 20-án a Müpa Fesztivál Színházában. Ők hárman 2008 után először állnak ismét együtt színpadra a Trumpet Summit alkalmából.

Lebomló tükrei az emlékezetnek. Erdélyi alkotók és 1956

Az „Ilyen nagy dolog a szabadság?" című kiállítás témaválasztásához kapcsolódva a PIM új tárlatán is a Forradalom kevésbé ismert vonatkozásaiból kapunk ízelítőt. Visszaemlékezések, hivatalos dokumentumok, interjúk, műalkotások mozaikkockáiból állítanak emléket olyan erdélyi értelmiségi sorsoknak, melyeket egy ideál iránti lelkesedés és a szabadságvágyra válaszként következett megtorlás írt át radikálisan.

Bachtrack: Négy magyar művész a világ legkeresettebb zenészei között, az Operaház a világ legtöbb előadását játszó dalszínház 2016-ban

Négy magyar előadóművész – Várdai István, Várjon Dénes, Baráti Kristóf és Schiff András – a világ legkeresettebb muzsikusai között volt 2016-ban a Bachtrack brit komolyzenei adatbázis szerint, amelyből az is kiderül, hogy 2016-ban a Magyar Állami Operaház volt a világ "legdolgosabb" operaháza, 305 előadásával még a szentpétervári Mariinszkij Színházat is megelőzte.

Goya, Renoir, Monet – Képzőművészeti filmek az Urániában

Négy új bemutatóval folytatódik a képzőművészeti filmek sora az Uránia Nemzeti Filmszínházban; a sztárkiállításokat mozivásznon bemutató Exhibition on Screen sorozat legfrissebb részei ezúttal Goya, Renoir és Monet munkásságát, valamint a kertet mint a modern festészet témáját helyezik új megvilágításba.

Illényi Katica Évnyitó Koncert Barátokkal

Illényi Katica – Magyarország Érdemes Művésze, Liszt-és Artisjus díjas hegedűművész, az egyetlen magyar előadó, aki theremin nevű hangszeren is játszik - rendhagyó újévi koncertet ad a Kongresszusi Központban január 14-én. Az évnyitó eseményen olyan vendégművészek szerepelnek, majd, akik egyben személyes barátai is Katicának: Micheller Myrtill, Magyar Hajnal, Sárik Péter, Pirovits Árpád és Illényi Csaba.

 

„Mennyi minden” – Nemes Nagy Ágnes 95

Mennyi minden” – Nemes Nagy Ágnes 95 a New York Művész Páholyban 2017. január 23-án 19 órakor.

Golden Globe – A Kaliforniai álom minden jelölését díjra váltotta a gálán

A Kaliforniai álom, Damien Chazelle modern musicalje lett a helyi idő szerint vasárnap este Hollwoodban megrendezett 74. Golden Globe-díjátadó gála nagy nyertese: a film mind a hét jelölését díjra váltotta és rekordot ért el. 

Golden Globe - Az elmúlt év veszteségeit is gyászolják a gálán

Az elmúlt évben a filmvilág olyan sok művészt veszített el, hogy az idei Golden Globe-gálának lesz egy „In Memoriam” része is.

Elhunyt Vathy Zsuzsa

76 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Vathy Zsuzsa.

Könyvbemutató a debreceni Déri Múzeumban

Milyennek látta Debrecent a 19. század közepén egy jó tollú humorista író? Pákh Albert Utazás Debrecenben című művéből kiderül.

100 éve halt meg Madarász Viktor

Száz éve, 1917. január 10-én halt meg Madarász Viktor, a magyar romantikus történelmi festészet nagy alakja.

A szeretni tudás művészete

Kit szeretsz? Magadat, a magad fantáziáját, vagy a másikat? – Vekerdy Tamás előadása az Országos Széchényi Könyvtárban, Boka László közreműködésével

Fantomkommandó az Írók Boltjában

Orcsik Roland új regényét mutatja be a Kalligram Kiadó, Förköli Gábor és Mészáros Sándor közreműködésével

A Dal 2017 - Egy hét múlva indul a válogató

A Dal című tévés dalválasztó show első válogató adása január 14-én lesz, a döntőt február 18-án rendezik.

A tíz éve elhunyt Nagy Gáspár szobrát avatta fel a miniszterelnök Budakeszin

Nagy Gáspár verseivel fordítani tudott a magyar nemzet sorsán – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budakeszin, a tíz éve elhunyt költő szobrának avatásán.

Juhász Ferenc névadó ünnepség

A Bián született költőre emlékeznek a névadással, az ünnepséget kiállításmegnyitó, és a Sebő Együttes koncertje követi.

Pintér Béla New Yorkban és Bostonban

Az egyik legnevesebb hazai színházcsináló az Egyesült Államokban lép fel januárban a társulatával.

Karinthy képeken, ahogy még sohasem láttuk

A nagyközönség számára eddig ismeretlen Karinthy-fotók is megjelennek a PIM új kötetében

Oldalak