Hírek főoldal

Egy napra megnyitja kapuit a Tarot Labirintus

A Tarot Labirintus csapata ismét várja látogatóit, ezúttal a Kiscelli Múzeum romtemplomának kriptájában.

Zoltán Gábor: Szomszéd című könyvének bemutatója az Írók Boltjában.

A Szomszéd folytatása és előzménye is Zoltán Gábor 2016-ban megjelent Orgia című regényének, az Írók Boltjában Tóth-Czifra Júlia beszélget.

Mátyás-emlékév - Mecénás és katona címmel nyílik kiállítás Eszéken

Keddtől Eszéken, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban lesz látható a Mátyás király - Mecénás és katona című vándorkiállítás a Mátyás-emlékév keretében.

Könyvtámasz - Mario Vargas Llosa:Julia néni és a tollnok

A Könyvtámaszon olyan könyvekről beszélgetnek, amelyek valamilyen módon kapcsolatba lépnek a fiatalsággal. Hogy róluk szól, nekik szól, vagy éppen ők írják, vagy csak mi érezzük magunkat az olvasásuktól fiatalnak.

Abigél titkai - Piros Ildikó estje

Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész önálló estje Szabó Magda emlékét eleveníti fel.

Lélek-Jelen-Lét: a Magyar Művészeti Akadémia gyűjteményei Pekingben

Pekingben, a Today Art Museumban mutatkozik be nagyszabású kiállítással a Magyar Művészeti Akadémia. A kiállítás június 10-éig látható.

Fiatal alkotók színházi fesztiválja kezdődik Szegeden

Hat, fiatal alkotók által színpadra állított, fiataloknak vagy fiatalokról szóló produkciót láthat a közönség a szegedi Régi Zsinagógában a kedden kezdődő THEALTER U21 plusz kisfesztiválon.

Már egy perc olvasás is élmény: Örkény-egypercesekkel rajtol a Bookline olvasásnépszerűsítő programja

Május 16-tól többek között a Budapest Parkban, az A38-on, a Katona József Színházban, valamint országos mozihálózatok terjesztésében is futni fognak a Bookline új, olvasásnépszerűsítő animációs kisfilmjei.

Augusztusban indul a 46. Tokaji Írótábor

Az idei írótábor témája: az első világháború a magyar irodalomban és művészetekben.

A kultúra 50 arca - A Fidelio kiadványának bemutatója

„A Fidelio tavaly óta egy teljesen új, a magyar médiapiacon egyedülálló kiadvánnyal is jelentkezik, amelynek címe: KULT50 – A kultúra 50 arca. A Fidelio szerkesztősége és egy héttagú zsűri – jelölések alapján – konszenzussal kiválasztják azt az ötven személyt, akik szerintük az előző másfél évben jelentőset alkottak.

Közelképek írókról - Az MMA kismonográfia-sorozata legújabb köteteinek bemutatója

A Magyar Művészeti Akadémia következő heti könyvbemutatóin a Kósa Ferencről készült kötetet és kismonográfia-sorozatának újabb darabjait mutatja be.

Cannes - A magyar versenyfilm elnyerte a kritikusok különdíját

Szilágyi Zsófia Egy nap címe filmje nyerte el szombaton a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) kategóriadíját a 71. cannes-i filmfesztivál párhuzamos válogatásaiban bemutatott első és második filmek közül.

Sorsunk-konferencia a Magyar Írószövetségben

A Magyar Írószövetségben rendezendő konferencián többek között Várkonyi Nándorról, Németh Lászlóról, Weöres Sándorról és a Sorsunk folyóirat működéséről hallhatunk előadásokat.

A Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület nyári tábort szervez

A Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület idei tábora alaptémája a Teremtésvédelem megóvása, amelyet Ferenc pápa Laudato si' enciklikájára építettek.

A kép-mutogató - Arany János és a spiritizmus

Új kiállítás nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amely Arany János és spiritizmus kapcsolatát világítja meg izgalmasan.

Együttműködés az MMA és a helyi televíziók között

Hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá a Pesti Vigadóban a Magyar Művészeti Akadémia és a Helyi Televíziók Országos Egyesülete.

Virtuózok - Hárman jutottak a döntőbe a Kicsik közül

Három versenyző: Abouzahra Mariam (hegedű), Balász-Piri Soma (zongora) és Gertler Teo (hegedű) jutott a döntőbe a Kicsik korcsoportjából a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató pénteki adásában.

Hétfőn kezdődik a 12. Magyar Filmtavasz Lengyelországban

Hétfőn kezdődik a 12. Magyar Filmtavasz Lengyelországban. A kilenc nagyvárosban zajló fesztivál megnyitóját Krakkóban tartják.

Ismét Garázsband Fesztivál a Müpában

Idén is több tucatnyi zenekar jelentkezett a Garázsband Fesztiválra, a Müpa rendhagyó tehetségkutatójára. Közülük a szakmai zsűri választott ki öt produkciót, amely június 2-án élőben látható és hallható a mélygarázs színpadán.

Lélek-Jelen-Lét címmel látható a Magyar Művészeti Akadémia gyűjteményes kiállítása Pekingben

Pekingben, a népszerű Today Art Museumban mutatkozik be nagyszabású és látványos alkotásokat is felvonultató tárlattal a Magyar Művészeti Akadémia.

Fanyar Arany a Pinceszínházban

Ingyenes zenés versszínházi előadás Arany János fanyar, humoros, kacagtató műveiből a Pinceszínházban május 17-én!

HaHó Európa, avagy Hagyományok Hónapja Budapesten az EUNIC Hungary

HaHó Európa – Hagyományok Hónapja, avagy az európai kulturális örökség ünnepe címmel programsorozatot szervez Budapesten. Ez alkalomból rendez workshopot az Olasz Kulturális Intézet.

Roma Hősök – II. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivál

„Roma hősök” címmel második alkalommal rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi fesztiválját a Független Színház Magyarország 2018. május 24-27. között a Stúdió K Színházban.

Elhunyt Bréda Ferenc

Szerdán (2018. május 16.) délután Kolozsváron elhunyt Bréda Ferenc esszéíró, költő, irodalomkritikus, irodalomtörténész, műfordító, teatrológus. 1956-ban született Déván.

Első írásai az Ifjúmunkás című bukaresti ifjúsági lapban jelentek meg. Mesterei, Makkai Endre petrozsényi református lelkész, Csortán Ferenc kolozsvári műépítész és Kovács Nemere bukaresti újságíró, gyakorta meglátogatták Déván.

Művészetek Völgye: július 20-29.

Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend épületei idén is átalakulnak tíz napra, és az udvarok, templomok, közösségi terek megtelnek koncertekkel, színházzal, irodalommal, tánccal.

Megkezdődött Bukarestben a 14. Magyar Zene Fesztivál

A bukaresti zenei élet szerves részévé vált és a romániai előadóművészi megmérettetések között kiemelkedő verseny három napján 18.00 órai kezdettel a fiatal előadóművészek magyar zeneműveket is tartalmazó repertoárral lépnek a közönség és zsűri elé.

Asztali beszélgetések – Fabiny Tibor és Nádasdy Ádám disputája

Az Asztali beszélgetések sorozat a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködve szeretettel várja következő disputájára az érdeklődőket, a vendég Fabiny Tibor és Nádasdy Ádám.

Közelképek írókról: az MMA kismonográfia-sorozata legújabb köteteinek bemutatója

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata és az MMA Kiadó könyvbemutatóján a legújabb kismonográfiákat ismerheti meg a közönség.

Napút-est Sándor Györggyel

A Napút folyóirat májusi estjének középpontjában a nyolcvanéves jeles humorista, Sándor György áll majd.

Gyerekfesztivál 2018 – egész nap áll a bál a Magyar Színházban!

A színházba járást nem lehet elég korán elkezdeni. Ezért hívja a Magyar Színház évente egyszer egész napos Gyerekfesztiválra a gyerekeket, szüleiket és nagyszüleiket – azzal a nem is titkolt szándékkal, hogy mielőbb színházbaráttá váljanak.

Oldalak