Hírek főoldal

Budapest100 – Idén a rakpart régi és új épületei nyitnak ki

A rakpart lesz idén a fővárosi épületeket bemutató Budapest100 elnevezésű program központi témája, idén azonban a 18. századtól egészen a legmodernebb épületekig ismerhetik meg behatóbban a Duna-parti házakat a látogatók április 22-én és 23-án.

Matl Péter Gulág-témájú grafikáiból nyílt kiállítás Beregszászon

Matl Péter munkácsi szobrász Gulág-tematikájú grafikai alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán Beregszászon.

Filmklub a Magyar Írószövetségben

A következő alkalommal Bergman Fűrészpor és ragyogás című művét vetítik, a beszélgetést Csejk Miklós vezeti.

Képmás-est: Én családom, te családod, mi családunk

A Képmás-estek új sorozata a tematikus műsorokat egy-egy művészi élmény katarzisával szeretné bevezetni.

Idén is útjára indul a Libri irodalmi díj

A közönség március 20-tól szavazhat, a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes díjátadója pedig május közepén lesz.

Élőfolyóirat a Műcsarnokban

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának Élőfolyóiratának vendége a Bécsi Napló.

Új könyv a Nobel-díjas Marqueztől - Már előrendelhető

Előrendelhető Gabriel García Márquez: Utazás Kelet-Európában című regénye, Székács Vera és Scholz László fordításában.

Szeretföld – Film készült Iancu Laura regényéből

A Iancu Laura regényéből készült Szeretföld című játékfilm díszbemutatóját február 14-én tartották Veszprémben, a szakmai bemutató március 7-én 18 órakor a budapesti Toldi moziban lesz.

A Magyar Írószövetség felvételt hirdet íróiskolájába

A tehetséggondozó program az írásbeli önkifejezés fejlesztésére és az irodalmi ismeretek elmélyítésére épít.

Tom Hanks íróként debütál

Első novelláskötetével jelentkezik az Oscar-díjas Tom Hanks, akinek írógépek iránti szenvedélye ihlette a gyűjteményes kötet 17 írását.

Enyedi Ildikó: Ami összeköt minket, az a fontosabb

A Testről és lélekről című film egy egyszerű, csendes magánéleti történet keretében arról szól, hogy minden, ami összeköt minket, embereket az életünkben, az fontosabb, mint ami szétválaszt.

Emlékkonferenciával tisztelegtek Arany János munkássága előtt

 Emlékkonferencián idézte meg a 200 éve született Arany János munkásságát az Anyanyelvápolók Szövetsége kedden a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

A magyar királyok koronázási érméiről szóló kötetet mutattak be Budapesten

A magyar királyok 1508 és 1916 közötti koronázási érméiről és zsetonjairól szóló kötetet mutattak Coronatio Hungarica in Nummis címmel kedden a fővárosi Magyar Nemzeti Múzeumban.

Ilma Rakusa kapta az egyik legtekintélyesebb német irodalmi elismerést

A felvidéki Rimaszombatban született magyar-szlovén származású író, költő, műfordító és esszéista, Ilma Rakusa kapta az egyik legtekintélyesebb német irodalmi elismerést, a Berlini Irodalmi Díjat (Berliner Literaturpreis).

Péntek Imrét köszöntik a Magyar Írószövetségben

A József Attila-díjas költőt 75. születésnapja alkalmából Szentmártoni János, Mezey Katalin, Gecse Péter és Zsille Gábor köszöntik.

Arany János, a muzsikus költő

Hangverseny Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a költő megzenésített verseivel a Magyar Rádió Máránytermében.

Kiút? – Rendhagyó irodalomóra Simon Mártonnal

A gimnazisták körében is rendkívül népszerű költő a péceli Ráday Pál Gimnáziumban beszélget Murányi Sándor Olivér.

Hollywood ikonikus zenéiből lesz filmzenei koncert a Müpában

 Hollywood ikonikus zenéit hallhatja a közönség Fischl Mónika, Radics Gigi, Dolhai Attila és Király Viktor előadásában a The Sound of Movies - A mozi hangjai című nagyszabású gálaesten március 24-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében Budapesten.

Versmaraton hetedszer, ismét kísérőrendezvényekkel

Hetedszer rendezik meg a Versmaratont a költészet napja alkalmából a Magyar Rádió Márványtermében. Az április 11-i eseményt a HangHordozók című versmegzenésítő verseny, valamint a Költők futása és a Hajó a vers című program kíséri.

Április végétől vetítik Németországban a Stasi balatoni ügynökeiről készült kémfilmsorozatot

Április végén tartja a bemutatóját a német közszolgálati ZDF televízió a Honigfrauen címmel tavaly nyáron Magyarországon forgatott filmsorozatnak, amely az egykori NDK titkosügynökeinek Balatonnál játszódó kémtörténeteként kerül a nézők elé.

A modernkori rabszolgaságot bemutató fotókiállítás nyílt Budapesten

 A modernkori rabszolgaságot mutatja be Lisa Kristine humanitárius amerikai fotós kiállítása, amely Enslaved - A modern rabszolgaság címmel vasárnap este nyílt Budapesten a Kogart Házban.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (j) és Lisa Kristine fotóművész Enslaved - A modern rabszolgaság képei című fotókiállítása megnyitóján a budapesti Kogart Házban

MTI-fotó: Illyés Tibor

Franco Buitoni-díjjal tüntették ki Kurtág Györgyöt és Kurtág Mártát

A zene világához való kiemelkedő hozzájárulásukért, valamint hosszú és odaadó zenei együttműködésükért a Franco Buitoni-különdíjat adományozták vasárnap Kurtág György Kossuth-díjas zeneszerzőnek, zongoraművésznek és feleségének, Kurtág Márta zongoraművésznek.

192 éve született Jókai Mór

192 éve született Jókai Mór, eredeti nevén Ásvai Jókay Móric (1825. február 18 – 1904. május 5.) regényíró.

"Az ég nem a csillagoknál kezdődik, hanem a fűszálak hegyénél".(A kőszívű ember fiai)

Tarkovszkij Solarisa műsoron a Zöld Macskában

Andrej Tarkovszkij Solaris c. filmjét vetítik a Zöld Macskában február 19-én este fél nyolctól.

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje kapta az Arany Medve díjat

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) szombat esti díjkiosztóján.

Mircea Eliade és Maitreyi szerelme a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban

Mircea Eliade és Maitreyi szerelem, az író Maitreyi c. önéletrajzi regénye volt a témája a Devi Sutra című eseménynek a kolozsvári Szépművészeti Múzeumban.

Bemutatták Verdi Traviátáját a Kolozsvári Magyar Operában

Miklósa Erikával a főszerepben mutatta be a Traviata című, világhírű Verdi-operát a Kolozsvári Magyar Opera február 16-án este fél héttől. Az előadás szombaton, február 18-án este hat órától Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban tűzik műsorra.

Álljunk meg egy szóra Selyem Zsuzsával

Selyem Zsuzsa az Álljunk meg egy szóra-est következő vendége.

A nők helyzete az iszlámban, a dzsihád

A kolozsvári Insomnia Kávézó szabadegyetemet szervez, amelynek témája iszlám kultúra. Az február 20-án sorra kerülő esten a dzsihádról, hidzsáb-viselési vitákról, női identitásról, az iszlám politikai és teológiai értelmezéseiről tudhatnak meg újat.

Hanghíd Ármos Lóránddal és Noszlopi Botonddal

Mi volt előbb, a költő, vagy a jogász? Hogy néz ki egy verspárbaj Luxemburgban? Milyen gondolatokkal birkózik egy dublini szingli?
Február 22-én, a BME Bercsényi Kollégiumban erre kaphatnak választ Ármos Lóránd és Noszlopi Botond zenés irodalmi estjén.

Oldalak