Ugrás a tartalomra

Örök-árnyak - Tari Eszter vajang-könyvéről

Különös, európaiak számára talán kisé szokatlan, de éppen ezért izgató világba nyújt bepillantást ez a könyv, mely első a maga nemében, Magyarországon ugyanis nem jelent még meg könyv az indonéz árny-bábjátékról. A jávai vajang kulitból kapunk ízelítőt, épp csak annyit, amennyi a leggyorsabban felmerülő kérdésekre választ ad, de további kutatásra is sarkall.

 

 

 

Örök-árnyak

 


Tari Eszter: Jávai árnyak
Ímea Kiadó, Pécs

 

 

Ez a kulturális jelenség ugyanis nem egyszerűen színház, nem gyerekmese, nem csupán folklór – a vajang az indiai-indonéziai emberek lelkéből és történelméből kihajtott nagy eposzokat, a Mahábháratát, a Rámájánát és a többi élő mítoszt dolgozza fel, de oly módon, hogy a jelen emberének se legyen őskövület jellegű; hanem tényleg képes újat mutatni.
Gazdag illusztrációanyag, érthető, élvezetes beszámoló és sok jegyzet kíséri a vajang jelenségének az író elméjéből az olvasóéba történő átadását; úgy tanulunk belőle, hogy utólag tűnik fel, mi mindennel lettünk többek tudásban és látásmódban.
Megtudhatjuk e könyvből, hogy a gyermekek erkölcsi értékrendjének kialakításában és szocializációjában mekkora szerepe van, s hogy a politikusoktól a kisemberekig ki mindenkinek a szórakozását és épülését szolgálja.
Szerencsés az is, hogy a színfalak mögé is betekintést nyerünk, hiszen a dalang, a bábjátékos összetett szerepétől a számos különleges technikával készült bábok keletkezési folyamatán át azok egyéniségéig átfogja a tanulmány a vajang összetett kultúrfolyamatát.
Nálunk, Európában is sok mindennek van évszázados kultúrája a színháztól a jó borokon át a népmesékig és az irodalomig, de azért el kell ismernünk, bár messze van tőlünk Jáva szigete ahhoz, hogy naponta eszünkbe jusson, azzal bizonyosan csak nyerünk, ha belepillantunk a világ ezen távoli, de nem kevésbé összetett, tengernyi szépséget és bölcsességet ötvöző jelenségéig, a vajangig, akár eme könyv által.
S noha egy könyvből olvasni az árnyjátékról csaknem olyan bizarr-féle, mint csupán az árnyát látni  tengernyi szimbólummal felruházott bábokat, azért ahhoz kedvet csinál, hogy az ember elővegye legalább a térképet, vagy agya hátsó rekeszeiből, netán a könyvespolcról az indiai regéket, esetleg következő világ körüli útját Jáván kezdje.

 


SCILI

 

 

A könyv bemutatóján szerkesztőnk tartott beszédet. A beszédet itt olvashatja.
 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.