Film

Bakafrázisok – Videó

Baka István verseit és azok feldolgozásait mutatták be Szegeden a Dél-Alföldi Művészeti Kör szervezésében, a Szegedi Egyetemi Színház előadásában. Kameránkkal a helyszínen jártunk.

A Jin és a Jang találkozása egy kocsmában

Rendhagyó módon elevenedett meg kameránk előtt Acsai Roland A Jin és a Jang című verses regényének néhány részlete.

A hit fokozatai – Izsó Zita felolvassa verseit

Izsó Zita Színről színre című kötetéből olvasott fel néhány verset kameránk előtt.

Menjünk le együtt Alfába!

Évzáró karácsonyi eseményünkön Frenyó Júlia, Hegedűs Gyöngyi, Sós Dóra és Varga Melinda olvasott fel írásaiból. Szücs András citerázott, közben pedig képeket láthattunk a kivetítőn. Az Alfa című verskoncerten jártunk kameránkkal.

Csak nézünk egymásra – Korányi Mátyás felolvassa verseit

Arcot a versnek sorozatunkban ezúttal Korányi Mátyás verseit hallgathatják meg a szerző előadásában.

A vámpírrá változott költő

Székelyhidi Zsolt Vampomorf című kötetéből olvasott fel kameránk előtt.

A debreceni rendszerváltó slambajnok: Mikos Ákos

Slam poetry bajnokságot rendeztek Debrecenben, amelynek témája a 25 éve történt rendszerváltás volt. A versenyt a szegedi Mikos Ákos nyerte, akinek produkciója az alábbi videón látható.

Versvideókkal kísérleteznek debreceni egyetemisták

A DEIK (Debreceni Egyetem Irodalmi Kör) egy versvideó-sorozatba kezdett, amelyben fiatal szerzők adják elő írásaikat. A heti frissítéssel megjelenő összeállítás az éledező magyar videóblogszférát is színesíti.

Ha van Szegednek angyala, ő az

Szilasi László legújabb, A harmadik híd című regénye a szegedi hajléktalanok világába enged bepillantást. A szerzőt Csősz Géza fotográfus kérdezte hitről, szabadságról, kirekesztettségről, hajléktalanokról, méltóságról és alkotásról. Eszencia című videóját tekinthetik meg.

Böszörményi Zoltán: Katedrális az örök télnek

A 2014-es Könyvhétre jelent meg Böszörményi Zoltán Majorana a tér tenyerén című verseskötete. Ehhez az olvasó ajándékba kap egy DVD-t, amelyen Böszörményi Zoltán mondja el Katedrális az örök télnek című kötetének összes versét. Most ebből láthatnak egy 5 perces válogatást.

A szövegirodalomtól a sóhivatalig

Nagy Koppány Zsolttal beszélgettünk a 85. Ünnepi Könyvhéten új, Nem kell vala megvénülnöd 2.0 című regénye apropóján szövegirodalomról, szatíráról, hivatalnoklétről és arról, pornófilmnézésért vagy prózaírásért rúgnának ki valakit az állásából. Videóinterjú.

Az éjszaka a verseké, a nappal az újságírásé

Varga Melinda költővel és újságíróval beszélgettünk az Irodalmi Jelen Díj apropóján nagyvárosról, költészetről, publicisztikáról és arról, hogyan fogadták a kolozsvári kocsmákban a verseit. Videóinterjú.

Ködforgató – tíz év terméséből

Istenről, szerelemről, szenvedélyről, hazáról, Ködforgató (Irodalmi Jelen Könyvek, 2014) című kötetéről, témáiról, hangulatáról faggatta Varga Melinda a költőnőt, Stiller Krisztát a Könyvhéten.

Milyenek a mai gyerekkönyvek?

A gyerek- és ifjúsági irodalom három szerzőjével, Csapody Kingával, Kalapos Évával és Mechler Annával beszélgettünk arról, milyenek a mai gyerekkönyvek. Az Égigérő Könyvek standjánál pedig belepillanthattunk abba, hogyan kelt életre Pedró, a tűzoltóautó.

Hogyan selejtezzünk könyveket?

A 85. Ünnepi Könyvhét budapesti megnyitóján jártunk, ahol Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója a rendezvény történetéről, Spiró György Kossuth-díjas író pedig a könyvselejtezés rejtelmeiről beszélt. Videoösszefoglaló.

Oldalak