Film

Elkészült a nagy versposztolós videó

1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. 2015-ben, a költő születésének 110. évfordulóján a Gittegylet.com civil kultblog Posztolj verset az utcára! nevű akciójához több mint 15 000 ember csatlakozott az interneten. A kezdeményezés ezzel a világ legnagyobb költészeti akciójává alakult. Az erről készült képes összefoglalót láthatják.

Hálátlanok búcsúja – Hevesi Judit felolvassa verseit

Hevesi Judit Hálátlanok búcsúja című verseskötete 2015 márciusában jelent meg a Magvető Kiadónál. A szerző kameránk előtt olvasott fel verseiből.

Erőszakról slameltek Szegeden

Az erőszak különböző formáiról szólt a Nekem Nem Mindegy rendezvénysorozat szegedi slam poetry versenye. Kameránkkal a helyszínen jártunk. Az olykor sokkoló produkciókat láthatják.

Az ördög a leányinternátusban – Csepcsányi Éva felolvassa verseit

Miért tolták össze az ágyakat a lányok titokban az internátusban? Kik szöknek ki az ablakon a legnagyobb télben is? Csepcsányi Éva kameránk előtt felolvasott verseiből kiderül.

Bakafrázisok – Videó

Baka István verseit és azok feldolgozásait mutatták be Szegeden a Dél-Alföldi Művészeti Kör szervezésében, a Szegedi Egyetemi Színház előadásában. Kameránkkal a helyszínen jártunk.

A Jin és a Jang találkozása egy kocsmában

Rendhagyó módon elevenedett meg kameránk előtt Acsai Roland A Jin és a Jang című verses regényének néhány részlete.

A hit fokozatai – Izsó Zita felolvassa verseit

Izsó Zita Színről színre című kötetéből olvasott fel néhány verset kameránk előtt.

Menjünk le együtt Alfába!

Évzáró karácsonyi eseményünkön Frenyó Júlia, Hegedűs Gyöngyi, Sós Dóra és Varga Melinda olvasott fel írásaiból. Szücs András citerázott, közben pedig képeket láthattunk a kivetítőn. Az Alfa című verskoncerten jártunk kameránkkal.

Csak nézünk egymásra – Korányi Mátyás felolvassa verseit

Arcot a versnek sorozatunkban ezúttal Korányi Mátyás verseit hallgathatják meg a szerző előadásában.

A vámpírrá változott költő

Székelyhidi Zsolt Vampomorf című kötetéből olvasott fel kameránk előtt.

A debreceni rendszerváltó slambajnok: Mikos Ákos

Slam poetry bajnokságot rendeztek Debrecenben, amelynek témája a 25 éve történt rendszerváltás volt. A versenyt a szegedi Mikos Ákos nyerte, akinek produkciója az alábbi videón látható.

Versvideókkal kísérleteznek debreceni egyetemisták

A DEIK (Debreceni Egyetem Irodalmi Kör) egy versvideó-sorozatba kezdett, amelyben fiatal szerzők adják elő írásaikat. A heti frissítéssel megjelenő összeállítás az éledező magyar videóblogszférát is színesíti.

Ha van Szegednek angyala, ő az

Szilasi László legújabb, A harmadik híd című regénye a szegedi hajléktalanok világába enged bepillantást. A szerzőt Csősz Géza fotográfus kérdezte hitről, szabadságról, kirekesztettségről, hajléktalanokról, méltóságról és alkotásról. Eszencia című videóját tekinthetik meg.

Böszörményi Zoltán: Katedrális az örök télnek

A 2014-es Könyvhétre jelent meg Böszörményi Zoltán Majorana a tér tenyerén című verseskötete. Ehhez az olvasó ajándékba kap egy DVD-t, amelyen Böszörményi Zoltán mondja el Katedrális az örök télnek című kötetének összes versét. Most ebből láthatnak egy 5 perces válogatást.

A szövegirodalomtól a sóhivatalig

Nagy Koppány Zsolttal beszélgettünk a 85. Ünnepi Könyvhéten új, Nem kell vala megvénülnöd 2.0 című regénye apropóján szövegirodalomról, szatíráról, hivatalnoklétről és arról, pornófilmnézésért vagy prózaírásért rúgnának ki valakit az állásából. Videóinterjú.

Oldalak