Helyszíni

54. Jókai Napok – színjátszó fesztivál Felvidéken

A Jókai Napok a Felvidék egyedülálló, és egyben legnagyobb magyar nyelvű amatőr színjátszó fesztiválja, mely immár 54 éve találkozóhelye a szlovákiai magyar színjátszócsoportoknak. Székhelye minden évben Révkomárom. Első alkalommal 1964. májusában került megrendezésre, akkor 6 irodalmi színpad mutatta be előadását. Ekkoriban még úgy emlegették, mint az országos magyar szavalóversenyt és irodalmi színpadok fesztiválját. A 3. Jókai Napokon már 9 csoport mutatkozott be, ebből 5 színjátszó együttes volt, 4 pedig irodalmi színpad. Az évek során az irodalmi színpadok eltűntek, és helyüket átvették a színjátszó együttesek produkciói.

„Ahogy öregedett, úgy lett egyre szebb”

A nyár első igazán forró napján nézhettünk be az „írói kincsesládák” közé a PIM-ben, a kedden megnyílt Szabó Magda-kiállítás színfalai mögé. Háy János az írónőnél tett látogatása humoros és tanulságos pillanatait idézte fel, Für Anikótól Szabó Magda-művekből hallhattunk részleteket, Hauser Adrienne a zongoránál kápráztatta el a közönséget.

Drezda, Szilézia, Budapest

Könyvheti dedikálása előtt az Országos Idegennyelvű Könyvtárban találkozhatott a közönség Peter Gehrisch német költővel, akinek új verseskötete jelent meg az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában, Mandics György fordításában.

Könyv–tér–kép 3. – vasárnap

Az Ünnepi Könyvhét vasárnapján lecsapott a forróság a térre, és a tolongó olvasók az Oroszlános kútnál hűsítették magukat a forrásvízzel. A leghosszabb sor vasárnap Bródy Jánoshoz állt, aki különös „verseskötettel” rukkolt elő: 52 év dalszövegei címmel jelent meg impozáns könyve.

Könyv–tér–kép 2. – szombat

Ha szombat, akkor eső – mondja bölcsességgé érett rutinnal a régi Könyvhét-látogató, és ez idén is beigazolódott. De a frissítő zápor gyorsan jött és ment, és újra lehetett böngészni és bóklászni. Este pedig vitorlát bontott a Magyar Napló hajója, bár tényleges vitorla nélkül, és a Dunán könyvhetezhettünk tovább.

Könyv–tér–kép

Mozgalmasan kezdődött és telt a 88. Ünnepi Könyvhét első két napja – az Irodalmi Jelen szerzőinek, olvasóinak biztosan, hiszen átadtuk a friss Irodalmi Jelen-díjakat, egy felolvasóesten is részt vehettek az érdeklődők, és Peter Gehrisch német költő könyvbemutatóján versei mélyére utazhattunk. Mindeközben a téren nyüzsgés, napsütés, barátkozás.

Új díjazottak a fedélzeten

Ismét hajóra szállt, azaz a TAT-on találkozott író, költő, olvasó és szerkesztő: az Irodalmi Jelen felolvasóesttel egybekötött díjátadóját a 88. Ünnepi Könyvhét nyitónapján rendezte a szerkesztőség.

„Nyolcvan év alatt a föld körül, harminc kötet az irodalomban”

Prőhle Gergely sokunk gondolatát fogalmazta meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amikor azt mondta, irigyli Sárközi Mátyás vitalitását. Bármilyen hihetetlen, az író, aki még olvasóinak is leginkább csak „Matyi”, július 19-én tölti be nyolcvanadik évét. Barátai, kollégái köszöntötték a PIM-ben.

Egy véres antológia

„Nem vagyunk vérszomjasak” – szögezik le az Alibi antológiasorozat szerkesztői legújabb kötetük fülszövegében, a lapokról valamiképp mégiscsak dől a vér. Persze a legtisztább irodalom – novellák, versek, anekdoták és feljegyzések – formájában. A bemutatón jártunk.

Szekáry Zsuzsanna párhuzamos világai

A budapesti Restro Puskin szolgál otthonául Szekáry Zsuzsanna Párhuzamos világok című festménykiállításának, melyet május 24-én nyitott meg Kovács-Tóth Noémi. A rendezvényen felolvasott Nagy Koppány Zsolt, Lőrincz P. Gabriella és Pál Dániel Levente. – Képes riport a helyszínről.

A fél lábnyom titka

Szávai Géza új regényében lábnyomok történetét fejti fel: hol a szűz hóban maradt egyetlen nyomét, hol a háborús csatamező lenyomatait, hol az ősök nyomába lépő utódokét, vagy összekapaszkodó szerelmesek eggyé olvasó talpa nyomát. Az íróval Bán Magda beszélgetett.

„Csak hangok hang után”

Adott két költő, egy gitár, hús, vér, Róma és a halál – és már össze is állt a verses-zenés est, amely a római disznónak állít emléket. Pontosabban épp hogy feléleszti azt: Farkas Wellmann Endre verseskötetének darabjai saját és ezúttal zenészként fellépő költőtársa, Marcsák Gergely előadásában szólaltak meg az Urániában.

Vendég Varsóból

A Magyar PEN Club vendége volt Aleksander Nawrocki, aki nem is igazán vendégségbe, inkább hazalátogatni jár Budapestre. A költőnek új kötete jelent meg magyar nyelven, az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában. Csisztay Gizella és Mandics György beszélgettek az alkotóval.

Lincselés és magyar western

Egy már-már művészi véletlen során két hasonló témájú alkotás szinte egyszerre került a közönség elé – Závada Pál regénye és Török Ferenc filmje a történelemkönyvekből többnyire kimaradó fejezetet, a háború utáni pogromok drámáját dolgozza fel rendkívül izgalmasan. Az alkotókkal Valuska László beszélgetett a Hadik Irodalmi Brunch délelőttjén.

Oldalak