Helyszíni

Mennyit ér ma Esterházy?

Máshogy focizott, mint ahogy írt. Néha önmaga utánzójává vált. Pályájának indulása politikailag gyanús volt. Tolvajlásai mára elavulttá váltak. A rendszerváltás elvette kedvenc játékát.
Szegeden Esterházy Péterről beszélgetett Garaczi László, Ilia Mihály és Radnóti Sándor.

Jöjjön a ciráda

Nádasdy Ádám 70. születésnapjára jelent meg Nyírj a hajamba című verseskötete. A közelmúltban megnyílt Magvető Caféban a költővel Nyáry Krisztián beszélgetett – nemcsak költészetről.

Csak bírd szusszal a szombatot – Fesztiválvilág 2

Régi tapasztalat, hogy szombaton csak az menjen könyvfesztiválozni, aki bírja a tömeget, a trópusi meleget, mosolyogva tűri, hogy percenként nekimennek, jól tud tülekedni és sorban állni. Persze, a jutalom sem marad el, hiszen a szombati csúcson találkozhatunk a legnagyobb eséllyel kedvenc írónkkal-költőnkkel.

A huszonnegyedik – Fesztiválvilág

A Könyvfesztivál nyitónapját követően pénteken elkezdődött az igazi pezsgés. Nádasdy Ádámtól Shakespeare-fordítói fogásokat leshettünk el, Vámos Miklós Rudolf Péterrel játszott improvizációt, cseh barátaink egy pompás antológiát mutattak be, és még színesebbnél színesebb programok özöne várta a látogatókat. – Képes beszámoló péntekről.

Kortárs irodalomtörténet Csuhai Istvánnal Nagyváradon

Csuhai István irodalomkritikus, szerkesztő, az Élet és Irodalom versrovatának vezetője volt a vendége a legutóbbi nagyváradi Törzsasztalnak.

Költészet napja Kárpátalján

Shrek Tímea hangulatképei a kárpátaljai költészet napi rendezvénysorozatról.

Szerelmes levelek a kilternani ősz leállósávjából

Varga Melinda verses beszámolója Ármos Lóránd, Dimény H. Árpád és Noszlopi Botond kolozsvári kötetbemutatójáról

Egyszer libacombot enni...

A padon fekvő, hajléktalan, bronz Jézus-szobor a húsvét előtti előkészületben, sütés-főzésben emlékeztet: önts egy csészével több vizet a leveshez, tégy egy szelet hússal többet a tepsibe, és gondolj azokra, akik a költészet napján született József Attilával mondják a verset: „De szeretnék gazdag lenni, egyszer libacombot enni”...

A leáldozott múlttól az „Eleven 11”-ig

A Költészet Napján több évtizedet barangoltunk be Budapesten: a Pinceszínházban az „ősünnep” kezdetét elevenítették fel, míg a Magvető Kávézó megnyitása a jelenből üzent a jövőnek.

Beregszászi költészet napi kikötő

Varga Melinda verses tudósítása a beregszászi költészet napi rendezvénysorozatról

Metafizikai krimi Dél-Amerikából

Monumentális művet választott tárgyául a FISZ „Kritikustusa” című sorozatának legutóbbi beszélgetése: Roberto Bolaño 2666 című, elsöprő sikerű regényfolyamát. A Fiatal Írók tusázói: Bartók Imre, Sipos Balázs, Urbán Bálint, Zelei Dávid.

Bodor Ádám és a börtönigazgató lánya

Bodor Ádám székelyudvarhelyi estjén egészen a perui úszó nádszigetekig kalandozott a beszélgetés, és az író azt is elárulta, hogy a többnyire unalmas interjúkérdések helyett mit szeretne egyszer istenigazából hallani.

A Török utcai garzontól a Nobel-díjig

Az éppen egy éve elhunyt Kertész Imrét megidézve szervezett emléknapot a Szépírók Társasága, a Magvető Kiadó és a Kelet Kult Irodalmi Café. A budapesti Kertész-sétát követően este Fehér Renátó, Gács Anna, Krusovszky Dénes, Sándor Iván, Spiró György és Turi Tímea olvastak fel Kertész-hommage-okat.

Lackfi János Luxemburgban

Az ipari csarnokot idéző (abból átalakított?) terem félhomályában még csak néhányan lézengenek, mikor megérkezem. A titok nyitja a szomszéd helyiség, mely jóval világosabb és zajosabb: a büfé. Itt élénk társalgás folyik az asztalok körül, a meghívottak többsége már jól ismeri egymást a rendezvény korábbi kiadásairól, illetve más fesztiválokról. – Papp Csaba tudósítása.

A magyar Jack London kalandjai – Centauri megmutatta magát

Eddig száz fát ültetett, ismeri a nyaktekercset és megannyi fű-fa-madár nevét, Jack London nyomában jár, és körbetúrázta a fél világot. Az irodalmi élet rejtélyes névtelenje, pontosabban a nagyon is emlékezetes nevű Centauri, aki az Irodalmi Jelen szerzője is, élőben mutatkozott a Prae.hu estjén.

Oldalak