Helyszíni

A fülemmel írok

Varga Melinda verses beszámolója Tamás Dénes minden egész… című kötetének kolozsvári bemutatójáról

Sosem látott képek Karinthyról

A Petőfi Irodalmi Múzeum új kötete azoknak is rendkívüli csemege, akik jól ismerik a Karinthy életét megörökítő képeket: eddig be nem mutatott, az írót ábrázoló fotók kerültek elő. Az író legendás és kevésbé ismert pillanatairól Kovács Ida szerkesztő, Dragomán György, Fráter Zoltán és Karinthy Márton beszélgettek.

Lakitelek üzenete – Nemzeti könyvpiacot!

„Csak így lehetne elérni, hogy az Ünnepi Könyvhéten a magyar írók könyvei előtt álljanak sorba, s ne a külföldi divatkönyvek hatalmas médiatámogatással felfújt, harmadrendű lektűrjei előtt.”

Sebő 70

Február 10-én ünnepli születésnapját a Kossuth-díjas dalszerző-énekes-zenetudós. Az Örkény Könyvesboltban mutatták be a róla szóló albumot, zenével és sok történettel.

„Jóslás a te idődről”

A Magyar Művészeti Akadémia Csoóri Sándor emlékére rendezett konferenciát február 6-án és 7-én a budapesti Vigadóban. Az előadások a költő, az esszéista, a közéleti szereplő és nem utolsósorban az ember alkotásait elemezték a két nap alatt, három-három szekcióban. – A nyitónap első két szekciójának előadásait foglaljuk össze.

Utolsó beszélgetések Kocsis Zoltánnal

Kocsis Zoltánra emlékeztek a budapesti Városházán, ahol Tarlós István főpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket, és a nemrég távozott zeneművész fia, Kocsis Krisztián is zongorához ült a kiváló előadók sorában. A frissen megjelent utolsó Kocsis-interjúkötetet Juhász Előd mutatta be.

Titkos író a kalap alatt

Varga Melinda verses beszámolója a titokzatos Centauri kolozsvári estjéről

Szerelem és Bányavakság a Felvidéken – a Magyar Kultúra Napján

Két kortárs irodalommal foglalkozó rendezvényt is tartottak Révkomáromban január 20. és 22. között. Ennek köszönhetően megismerkedhettünk a 20–21. század szerelmes lírájával, valamint a slam poetry helyi és erdélyi képviselőivel.

Otthonos. Olyan, mint Erdély a ’90-es évek elején

A magyar kultúra napját ünnepelték Beregszászon.

„Lebomló tükrei az emlékezetnek”

A magyar kultúra napja előestéjén nyitotta meg a Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállítását Szőcs Géza. A „Lebomló tükrei az emlékezetnek. Erdélyi alkotók és 1956” című tárlat erdélyi művészek, tudósok és 1956 kapcsolatát mutatja be.

Egymás megismerésének legjobb módja az irodalom

Csordás Gábor költő, műfordító, szerkesztő és könyvkiadó volt a Törzsasztal beszélgetéssorozat januári vendége Nagyváradon – Fried Noémi Lujza tudósítása.

Gyerek és próbababa

Varga Melinda verses beszámolója György Alida Bretteréről

A kettős életű író – Hekl Kriszta és a Szabadulójáték

Ray Bradbury miatt lett először sci-fi-író, aztán Turczi István „térítette el” a szépirodalom felé. Maradt is hű tanítványa évekig, s az eredmény egy frissen megjelent novelláskötet. Ígéretes bemutatkozást láthattunk a FUGA Építészeti Központ tágas kiállítóterében, zenei aláfestéssel.

A hátország háborúja

Orcsik Roland Fantomkommandó című, első prózakötete a délszláv háborúról szól, úgy, hogy nem akar többet mutatni, mint amennyit szerzője szinte gyerekfejjel valóban átélhetett.

Varga Melinda: A vers mint örömzene

Varga Melinda prózaverses beszámolója Kollár Árpád, Kovács András Ferenc és Markó Béla székelyudvarhelyi irodalmi estjéről.

Oldalak