Pécs

Janus Pannonius díjazott utódai, 2018

Átadták az idei Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat, valamint a műfordítóknak – egy magyar és egy külföldi alkotónak – járó elismeréseket. Yang Lian kínai és Clive Wilmer angol költő akár találkozhattak is volna korábban Londonban, emelte ki Szőcs Géza, ám erre most Magyarországon adódott alkalmuk. – Összeállításunk a pécsi és a budapesti eseményekről, gazdag képanyaggal.

Szavak-dolgok feszültsége időben és térben – Augusto de Campos beszéde

„Újra életet leheltünk a Mallarmé által bevezetett új költészetbe, és igyekeztünk újra kinyitni a nyelv számára a nemzetköziség kapuját” – Augusto de Campos beszéde a Janus Pannonius Költészeti Nagydíj átvételekor.

Hang(s)zóköltészet Brazíliából

Augusto de Campos brazil költő, fordító, vizuális művész vehette át a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat szombaton Pécsett. Az eseménysorozat Budapesten folytatódott vasárnap, ahol két kiemelkedő műfordítót jutalmaztak, és a díjátadót szó szerint színes előadások, performanszok kísérték.

Pucérak vagyunk, mint a szavak – Bánki Benjámin versei a Debütben

utólag jöttem rá arra is hogy a zárójelek öleléséből engedni kell
mert fontos ez is
nem fontos ez se
a zárójelek ölelését ki kell terjeszteni

Délkeletről ólomfelhők, nyugaton szexháború – Dezső Katalin versei

A halál pillanatában merre fordul a fej?
Arra néz, ahonnan a test jött, vagy oda, ahová a lélek tart?

Testünk egymásra testált húshalom – Fenyő Dániel versei a Debütben

átnézhetünk vakablakon

egy-egy ki nem használt

alkalom

testünk egymásra testált

húshalom

Carbonaro a pécsi Alexandra Könyváruházban

Szőcs Géza dedikálja 6–106 Utazás tréfás rímekben Magyarországon és a világ körül című, gyermekeknek és felnőtteknek szóló verseskötetét 2015. december 16-án, 18 órakor Pécsett, az Árkád Alexandra Könyváruházban. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Kerámiaművészeti pillanatkép Pécsről

Kettős tárlat nyílt Pécsett: Nagy Márta (60+) és kerámia szakos tanítványai diploma-kiállítása (+5) a Nádor Szállóban tekinthető meg. – Gilbert Edit a megnyitón járt.

A Grastyán Szakkollégium tudományközi kísérlete – egy hallgatói konferencia tapasztalatai

„Idén már kissé szelídült a koncepció: a bölcsész- és társadalomtudományi szekciókba például a közgazdaságinál – a paksi beruházás eseménytörténete – távolabbi téma nem került. S az is bölcs döntés volt, hogy a medikusok maguk közt vitatták meg orvostudományi kutatásaikat.” – Gilbert Edit jegyzete.

„A fészbúkcsoport a kultúráról való beszéd agórája”

Nevéhez kötődik az egyik legnépszerűbb irodalomtankönyv, amelynek borítóját összehangolt médiatámadás érte, de tartalmát, felépítését mindenki elismeri. Pethőné Nagy Csillát, a Pécsi Tudományegyetem gyakorlógimnáziumának vezető tanárát, az Olvasással és írással a kritikai gondolkodásért projekt nemzetközi trénerét kérdeztük az irodalomtanítás jelenlegi helyzetéről.

„A lírának a legnagyobb felvonulási területe a színház”

Szálinger Balázs

Szálinger Balázzsal a Köztársaság című legújabb kötete kapcsán beszélgettünk a divatba hozott politikai költészetről, drámairodalomról, Kolozsvárról, erdélyi és magyar szekértáborokról, megrendelt szövegekről és a harmadik világháborúról.