Ugrás a tartalomra

Szerelem és Bányavakság a Felvidéken – a Magyar Kultúra Napján

Két kortárs irodalommal foglalkozó rendezvényt is tartottak Révkomáromban január 20. és 22. között. Ennek köszönhetően megismerkedhettünk a 20–21. század szerelmes lírájával, valamint a slam poetry helyi és erdélyi képviselőivel.

Bányavakság

Január 20-án rendezték Révkomáromban a Bányavakság Slamet! A rendezvény színhelye a Rév, a Magyar Kultúra Háza volt, amely méltán híres otthona a felvidéki kulturális rendezvényeknek. Öt meghívott vendég mellett öt felvidéki tehetség is színpadra állt, ráadásként két pályakezdő is bemutatkozott az open mic keretében. Az öt meghívott vendég: Basch Péter (kétszeres országos slambajnok), André Ferenc (az I. Erdélyi Slambajnokság 1. helyezettje), Csinta Áron (az I. Erdélyi Slambajnokság 2. helyezettje és a II. Erdélyi Slambajnokság győztese), Vass Csaba és Csider István Zoltán. Az est házigazdája Forgács Attila volt, aki a rendezvény elején leszögezte, hogy barátságos edzőmeccsként tekint a slam-estre. A felvidéket Csicsó Tamás, Varga Bius, Untermayer Tamás, Gyenge Veroni és György Ádám képviselte. Többségük már részt vett az országos bajnokságon vagy a győri slamen, ahol például György Ádám 2., Csicsó Tamás pedig 3. lett.

Csider István Zoltán, az egyik sztárvendég

A rendezvényt a Komáromi Jókai Színház és a Slam Poetry Felvidék szervezte, akik nem először fogtak össze. A tavalyi „CsirkefejSlam” hatalmas sikerén felbuzdulva idén Székely Csaba Bányavidék trilógiájának második része, a Bányavakság adta az ihletet a fellépőknek. Már a trilógia első része, a Bányavirág is hatalmas sikert aratott a színpadon, több díjat nyert. Annak témája az alkoholizmus, a munkanélküliség és az ezekből fakadó öngyilkosság. A Bányavakságban a politikai korrupció és az idegengyűlölet kerül középpontba. Majd a zárókötetben, a Bányavízben az egyház és a pedofília kapcsolata a fő téma.

Az elhangzott szövegek változatosak voltak, mindannyian egy kicsit más szemszögből mutatták be az adott témát. Voltak, akik a közönyt, a szenvedést hangsúlyozták, míg mások a pozitív értékeket emelték ki a világból. Rengeteg híres gondolkodót, költőt, filozófust megidéztek a slammerek, többek között Buddha, Nietzsche, Kant mondatai is terítékre kerültek, esetenként népdalok kíséretében.

A fellépések után szavaztunk az est legjobbjáról, a pontok kiszámítása közben az open mic fellépői szórakoztatták a közönséget nagy sikert aratva. Az edzőmeccset Gyenge Veroni nyerte, aki egy könyvcsomagban részesült a Jókai Mór Színház jóvoltából. A díjat Tóth Tibor, az intézmény igazgatója adta át.

SZER + ELEM + EZ?

Január 22-én a SZER+ELEM+EZ? című előadáson az egyik legnemesebb emberi érzést ismerhettük meg számos szemszögből. A rendezvény mottója Karinthy Frigyestől származott: „FÉRFI és NŐ hogy érthetnék meg egymást? Hisz mind a kettő mást akar. A férfi a nőt, a nő a férfit.”

A SZER+ELEM+EZ? Bandor Éva és Olasz István, a Komáromi Jókai Színház művészeinek produkciója, amely a City Reboot polgári társulás neve alatt fut. A két színész összeszokottan mozgott, mondhatni szimbiózisban. Játékuk rendkívül hiteles és szórakoztató volt. Könnyen bevonták a nézőket a produkcióba, és erőlködés nélkül tudták közelebb hozni az érdeklődőkhöz a komoly, tartalmas műveket.

Az ötvenperces verses összeállítás kortárs és klasszikus magyar költők műveiből épült fel, elhangzottak Varró Dániel-, Szabó Lőrinc-, Tóth Árpád- és József Attila-versek, de a Halott pénz együttes dalszövege is. Olyan kortárs költők művei is terítékre kerültek, mint Laboda Róbert, akinek nemrég jelent meg második kötete. Sorra vették a szerelem „fajtáit”, kezdve az óvodáskortól a plátói szerelmen át a kihűlt érzésekig.

Az elhangzott versek teljes listája

Mindkét rendezvény nagy közönséget vonzott. Míg pénteken főleg fiatalok gyűltek össze, addig vasárnap idősebbek és fiatalok együtt élvezték az előadást. Jóleső érzés volt látni, mennyi diák és tanár jelent meg a Selye János Gimnáziumból. Nagy öröm, hogy szép számmal vannak nyitott oktatók, hiszen az említett középiskolán kívül 4-5 intézmény pedagógusi kara képviseltette magát.

Bese Bernadett

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.