Ugrás a tartalomra

Novella 2015 – az Irodalmi Jelen pályázatának eredményhirdetése

Hetekig túlórában olvastunk – szerkesztőségünk minden tagja –, majd napokig összesítettük az osztályzatokat, és vitatkoztunk a végső sorrenden. Már a mennyiséget tekintve sem volt könnyű dolgunk, hiszen tavaly október végétől, a pályázat kiírásától egészen idén május 10-ig, a beküldési határidőig 197 érvényes pályamű érkezett be. Sokan éltek a lehetőséggel, hogy két alkotással is lehetett nevezni, de a megmérettetést vállaló szerzők száma így is jócskán meghaladta a százat. 

Mondanunk sem kell, hogy szívesen vállaltuk a többletmunkát, és örültünk az élénk érdeklődésnek, amelyben lapunk évek óta növekvő presztízsének egyik fokmérőjét is látni véljük. Örömünket csak fokozta, hogy a mennyiséggel minőség párosult, nem is akármilyen, alaposan feladva a leckét a bírálóknak. A közel kétszáz pályamű egynegyede került a díjak és a tervezett antológia közelébe, bizony, ez igen jó arány. Végül tíz-tizenöt éremesélyes közül kerültek ki a győztesek és különdíjasok. 

A végső sorrend a zsűri közös döntése. A bírálók egymástól függetlenül, a többiek osztályzatát nem ismerve adták meg pontszámaikat, s ezek összesítése alakította ki a végeredményt. Nagy véleménykülönbségek amúgy sem voltak, pedig az esztétikai „versenyfutás” stopperórával nem mérhető, s a belső kritikai etalonok esetenként igen különbözőek lehetnek. 

Mindenképp két fő szempont érvényesült azonban: a tartalmi és a formai. A tartalmiba tartozik az alapötlet, a történet, a karakterek, a leírások és dialógusok, belső monológok alapvető relevanciája. A forma meghatározó elemei a szerkezet, a stílus és a nyelvezet. A beérkezett pályaművek többsége (a fent említett háromnegyed része) – ami nem meglepetés – vagy tartalmi, vagy a formai szinten nem felelt meg a magasabb követelményeknek. Ám így is van bennük sok érdekes ötlet, értékes gondolat, amelyeket érdemes volna gondosabban megszerkeszteni és megfogalmazni. 

Bár minden verseny vége kényszerű rangsorolás, ennek velejárója pedig egyfelől az ujjongó öröm, másfelől az érthető csalódottság, reméljük, hogy utóbbi nem szegi kedvét azoknak, akik most nem részesültek elismerésben, vagy nem azt kapták, amit reméltek. Mi – az Irodalmi Jelen csapata – mindenesetre mindenkinek köszönjük a részvételt, az értékes hozzájárulást most záruló pályázatunkhoz.

 

                                                                                      IRODALMI JELEN 

 

 

Az első, második és harmadik díjat megosztva adjuk ki:

 

1. díj 

Haiku – A cukor  (50 000 forint)

Nevenincs – Csak neve volt  (50 000 forint)

 

2. díj   

Fertőd – Üres papír  (37 500 forint)

Zora – Zora és a Lagrange-pont  (37 500 forint)

 

3. díj           

Négykezes Bt – Etűd (25 000 forint)

pé-gvárgyián – Tóni (25 000 forint)

 

A díjazottakat kérjük, küldjék el az ij@irodalmijelen.hu e-mail címre számlaszámukat.

 

Különdíjak: könyvjutalom, Irodalmi Jelen-előfizetés

Irnikék – A csúcson

Ördögszekér – A hosszú út

Molylepkék – A Ház Ura

Csalános – Akik nem emlékeznek

Fellini – Betyár

Melon Soda – Para mount

Homo ludens – Téboly

Nyúl – Laciferi viszonya a macskákhoz

 

A különdíjasok postacímét az ij@irodalmijelen.hu e-mail címre várjuk.

 

 

A nyertesek jeligéit hétfőn, július 4-én oldjuk fel.

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.