Ugrás a tartalomra

Mivé nevezhetnék át a szegedi Ságvárit?

Nem vagyok az átnevezések híve. Inkább abban hiszek, hogy egy közösség el tudja dönteni, hogyan szeretné magát hívni. Egy intézményről is feltételezhetné ezt a hatalom, főként, ha egy egyetemről van szó. Azért fontos mindezt megemlíteni, mert az EMMI-szótár ügyével párhuzamosan újra napirendre került a szegedi SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium átnevezése. Szegény Ságvári. Akarom mondani újmagyarul: rászorult Ságvári. Látható, teljes a nyelv- és névzavar. Ezért is érdemes felvetnünk néhány új szempontot a Ságvári-vitával kapcsolatban. Például azt, hogy kire is cserélhetnék le Endrét. Tudniillik szóba kerülhetnek olyan figurák, akikről akár vitát is nyithatnánk. Hiszen nem kétséges, hogy Ságvári előbb-utóbb a Moszkva tér sorsára fog jutni. Elfújja őt is a Széll. Akarom mondani: szél.

Mi a gond Ságvári Endrével? Ahogy az eddigi hozzászólásokból körvonalazódik, egyrészt hithű kommunista múltja, másrészt az, hogy egy csendőrt lelőtt letartóztatása során. Röviden a „kommunista rendőrgyilkos” megjelölést kapta az egyik szélsőséges párt tagjától. Mivel segített a kommunista hatalom kiépítésében, a Magyar Tudományos Akadémia „nem javasolt” címkével látta el Ságvárit. 2014-től ugyanis közintézmények nem viselhetik olyan személy nevét, aki önkényuralmi rendszerek megalapozásában vett részt.

Bőven akadnak olyan szegediek, akiket ez a névadási vita vagy egy átnevezés visszahozhatna a köztudatba. Ilyen lehet többek között Baka István is, a Szegedhez sok szállal kötődő kiváló költő, akiről mostanság eléggé megfeledkeztünk. Képzeljük csak el a névtáblát: Baka István Gyakorló Gimnázium. Ez azért is lenne szerencsés, mert egy szegedi kötődésű, 20. század végén alkotó humán értelmiségi nevét kapná az intézmény. Nesztek, egy bölcsész, emelhetnénk magasra Baka nevét, az évente megrendezett országos és határon átnyúló szavalóversenyt is nagyobb bázissal rendezhetné meg a költő emlékét ápoló alapítvány. Meg az sem lenne utolsó, hogy végre olvashatnánk jó kortárs verseket, hiszen az életmű renoméját is rendbe rakhatná ez a húzás.

De ha Baka túl konformistának tűnik, akkor ott van a város egyik legismertebb forradalmára, akit felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, mert 1983. március 15-én kiragasztotta saját 12 pontját Szeged egyik terére. Benda Balázsra gondolok, akit nem mellesleg Répássy Róbert is megemlít a vitában. Benda Balázsnak mindössze 27 év adatott, de életművét sokan ma is nagyra becsülik a városban. A Kalandos történet című, összegyűjtött írásait tartalmazó könyv 2011-ben jelent meg. Megdöbbentő, olykor sötét, máskor groteszk és perverzen erotikus szövegek található benne. A diákok biztosan szívesen járnának a Benda Balázs Gyakorló Gimnáziumba, ahonnan egyébként kicsapták a fiatal művészt. Milyen szép elégtétel lenne ez neki!

Mivel a képi forradalom korában élünk, nyugodtan építhetnénk Rónai-Balázs Zoltán költő ötletére is, aki felfedezte a Ságvári Endre és Harry Potter arca közötti hasonlóságot. Ennek alapján a nyugatimádat és a popkultúra felé nyitás jegyében Harry Potter Gyakorló Gimnázium is lehetne a suli. Először azonban Harry Pottert szegedivé kellene tenni, mondjuk díszpolgárrá. A híre bizonyára bejárná az egész világot.

Végezetül gondoljunk inkább egy praktikus megoldásra. Például arra, hogy a szegedi kötődésű Sík Sándornak volt egy öccse, Sík Endre. Külügyminiszter, író, jogász és történész volt. Érdemeit nyilván elhomályosítja testvére, s ez így szintén elégtételként hatna. De neve nem emiatt lenne jó választás, hanem a Ságvári Endrével kezdődő táblákat, bélyegzőket és egyéb eszközöket könnyedén át lehetne írni Sík Endrére. Csak annyit kellene kikaparni mindenhonnan, hogy „ágvári”, majd odaírni az S után: „ík”. És persze Sík Endre is egy kisebb fajta Széll Kálmán volt.

Nem vagyok az átnevezések híve, de azt hiszem, otthon érezném magam a szakmában. Átnevezgetni kellemes időtöltés, s az ember fontosnak érzi magát közben.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.