Ugrás a tartalomra

Az Amazon politikai alapon árazza a könyveit?

Már 2014 augusztusában nagy vihart kavart a legnagyobb e-könyvforgalmazó, az Amazon.com és a Hachette Könyvkiadó vitája. Ennek során több mint 900 író fogott össze a kereskedőóriással szemben (megalapítva az Authors United közösségét). Gondjuk az volt, hogy az Amazon túl alacsony áron adta e-könyv formátumú műveiket, ezzel megkárosítva a szerzőket és a kiadót.

A vita új fejezetéhez érkezett. Az Authors United nevű összefogás egy irodalmi ügyeket vivő sztárügyvéd, Andrew Wylie segítségével jogi útra tereli az ügyet. A csoport kérelmezni fogja az Igazságügyi Minisztériumtól, hogy vizsgálja meg az Amazon.com-ot a trösztellenes szabályok megsértése miatt. Wylie első lépésként meggyőzött néhány irodalmi nagyágyút, hogy csatlakozzon a tiltakozó írók összefogásához. Az Authors United tagjai között ott találjuk például Philip Roth-t, Orhan Pamuk-ot, Salman Rushdie-t vagy Milan Kunderát is.

A mozgalom digitális kitűzője

Közben az Amazon.com-mal szemben a Times új vádat fogalmazott meg: állításuk szerint az Amazon politikai okok miatt látványosan előnyben részesít bizonyos írókat, könyveket, ami az árazásban, az eladás gyorsaságában is megmutatkozik. A lap megszellőztette, hogy Paul Ryan, közismerten Mitt Romney (2012-ben a republikánus párt elnökjelöltje az Egyesült Államokban) futópartnere The Way Forward című könyvét kiemelt figyelemmel kezelték. Ez abban nyilvánult meg, hogy a művet 25 %-os árengedménnyel forgalmazták, ebből adódóan gyorsan fogyott. Ezzel szemben a Hachette Kiadónál megjelent Daniel Schulman-féle Sons of Wichita című könyvet, amely a milliárdos Koch testvérekről szól, és érzékeny politikai témákat is érint, teljes áron adták, 3 hetes kiszállítási idővel.

A Süddeutsche Zeitungban megjelent összeállítás azt sejteti, hogy a 21. század egyik legnagyobb e-könyvpere előtt állunk.

Szerk.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.