Ugrás a tartalomra

Adonis és Yves Bonnefoy kapta a Janus Pannonius Költészeti Díjat

 

 

 

 

A Magyar Pen Club 2012-ben létrehozott Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíját 2014-ben Adunis Ali Ahmad Sa’id Asbarnak (művésznevén Adonis) és Yves Bonnefoynak szavazta meg a zsűri. A díjakat augusztus 29-én adták át Pécsett.

A díjat az öttagú nemzetközi zsűri ítéli oda azoknak a költőknek, akiknek a költői teljesítménye magában hordozza az emberi műveltség évezredei alatt felhalmozott szellemi és lelki vagyonát.

A zsűri elnöke Szőcs Géza, tagjai Bollobás Enikő irodalomtörténész, műfordító, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Amerikanisztika Tanszékének professzora, Tomaso Kemény magyar származású olasz költő, műfordító, Edwin Thumboo szingapúri költő és irodalomtörténész, az angol nyelvű irodalom professzora és Dorin Tudoran Washingtonban élő román költő, esszéista, újságíró.

Az idei két díjazottat nyolc jelöltből választották ki. További jelöltek: Charles Bernstein, Augusto de Campos, Knut Odegard, Justo Jorge Padrón, Tom Raworth, Cole Swensen.

A díjátadón Páva Zsolt, Pécs polgármestere emlékeztetett arra, hogy éppen 580 esztendeje, ezen a napon született a díj névadója, Janus Pannonius, akit az egész művelt világ ismert és elismert, kortársai közül pedig kiemelkedett zsenialitásával. "Olyan korban élt, amelyben új alapokra került a gondolkodás, a művészet, amelyben lefektették a modern együttélés szabályait" – mondta. Hozzátette: a díj alkalmas arra, hogy folyamatosan fenntartsa az érdeklődést az egykori pécsi püspök és humanista költő személye iránt, és "messze földön, még többen megismerjék".

Szőcs Géza beszédében kiemelte: Janus Pannonius óta sok minden megváltozott a világban és a költészetben, de utóbbi célja és értelme nem. "Az ember mindenek előtt való ösztöne, hogy viszonyba helyezze magát a léttel, és dialógust kezdeményezzen vele, ugyanaz maradt. Éppen ezért hatnak ma is korszerűnek ezer éve élt költők szavai, s éppen ez hívja fel a figyelmet a mai világban mindinkább visszaszorulóban lévő költészet szolgáira. Azokra, akik még folytatják a létértelmezés, a rákérdezés, az önmegismerés ősi időben elkezdett monológjait, amelyek hatalmas és lenyűgöző dialógussá adódnak össze" – mondta.

A Magyar PEN Club elnöke úgy fogalmazott, Adonis és Bonnefoy egész életükben azért dolgoztak, hogy az ember ne változhasson egydimenziós lénnyé, személyükben korunk költészetének két klasszikusát tisztelhetjük.

 

 

A pénteki rendezvényen a nagydíjak mellett két műfordítói díjat és egy különdíjat is kiosztottak.
Előbbit Csehy Zoltán pozsonyi költő, műfordító, irodalomtörténész és Hannu Launonen, finn irodalmár, a magyar költészet és irodalom fordítója, míg az utóbbit Gömöri György költő, műfordító, irodalomtörténész érdemelte ki.

 

 

A pénteki díjátadót követően gálaest vette kezdetét Pécsen, a díjhoz kapcsolódó programok szombaton pedig irodalmi esttel folytatódtak. Ez utóbbin Szőcs Géza beszélget a Janus Pannonius Költészeti Díj nyerteseivel, a díjazottak verseiből maguk a költők és Hobo adott elő. Szeptember 1-jén Gérard Depardieu ad elő részleteket a díjazottak műveiből Budapesten.

 

 

Adunis Ali Ahmad Sa’íd Asbar (Adunis Ali Ahmad sa‘id) (1930) szíriai születésű libanoni költő. 1947-től Adonis néven publikál. 1950-ben Bejrútba költözött, ahol 1957-ben Júszufal-Khállal létrehozta a Si’r (költészet) nevű folyóiratot, melyben elsőként közölt arab fordításban nyugati költőket. Az 1980-as évektől Adonis több egyetemen tanított, így a Sorbonne-on, a Damaszkuszi Egyetemen és a Libanoni Egyetemen, valamint 1990-től a Genfi Egyetemen. Adonis közel 20 könyvet írt arabul, amelyek legtöbbjét franciául is kiadták. Angol nyelvű válogatott versgyűjteménye (Adonis: Selected Poems; ford. Khaled Mattawa) 2011-ben elnyerte a Griffin-díjat. További díjak és elismerések: Bjornson-díj (2007), Goethe-díj (2011).  Magyarul nem jelent meg kötete.

 

 

Yves Bonnefoy (1923, Tours) francia költő. Matematikai és filozófiai alapképzést szerzett, majd André Chastel művészettörténeti szemináriumait látogatta az École Pratique des Hautes Études-ön. 1953-ban jelent meg első kötete Du mouvement et de l’immobilité de Douve (Douve mozgásáról és mozdulatlanságáról) címen a Mercure de France kiadónál (amely máig kiadója). Pályája hat évtizede folyamán költőként, irodalomtudósként és művészettörténészként egyaránt működött. számos francia, svájci és amerikai egyetem vendégtanára volt, majd 1981-től a College de France összehasonlító poétikai tanszékét vezette, ahol elődei többek között Paul Valéry és Roland Barthes voltak. 1993 óta ennek az intézménynek professzor emeritusa. Írásait zsebkönyv (poche) kiadásokban is kiadták. Magyarul két kötete jelent meg: Még egyre az a hang (ford. Tímár György; Európa, 1973) és Kép és jelenlét: Yves Bonnefoy válogatott írásai (Argumentum, 2007).

 

 

 

 

 

 

A Janus Pannonius költészeti nagydíj három elemből áll:

A diploma – a díj elnyerését igazoló hivatalos dokumentum egy egyedi tervezésű, kézzel készített kecskebőr bevonatú diploma. A diploma 2 példányban készül, egyiket a díjazott kapja meg, a másodpéldányt az Alapítvány levéltárában helyezik el megőrzésre.

A Trófea – a díj nyertesének készített, névre szóló emléktárgy. A 43 cm magas, eozin technikával készített trófea, Janus Pannonius stilizált mellszobra, Erdei Viktor keramikus tervezőművész alkotása, amelyet a 160 éves világhírű Zsolnay Porcelánmanufaktúra készít.

A Janus Pannonius Költészeti Nagydíj pénzjutalmának összege 50 000 € készpénz.

 

(Forrás: Magyar Pen Club, MTI)

 

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.