Ugrás a tartalomra

A Győri Könyvszalon beszélgetései

Mivel az idei Ünnepi Könyvhét programjait Győrben lefújták a történelmi árvíz miatt, ezen a héten mutatták be a városban született „szerelemgyermeket” –  ahogy szerkesztője, Werner Krisztina nevezte a Megérintő szavak című interjúkötetet. 

A könyv tizenkét beszélgetése a tavalyi, XII. Győri Könyvszalon gyümölcse, szerzői győri és budapesti újságírók, illetve Simon Róbert Balázs alpolgármester. A kötet szerkesztője évek óta vezet beszélgetéseket fontos személyiségekkel a könyvünnepen. „Manapság ritkaságnak számító műfajt sikerült megteremteni a könyvszalonon: emberek egymásra időt szánva, egymást tisztelve leülnek beszélgetni. Ezek a fontos beszélgetések viszont elvesztek az időtlenségben, szerettem volna, ha nyomuk marad” – mesélte a bemutatón Werner Krisztina.

 

Balról jobbra: Simon Róbert Balázs, Werner Krisztina, Szabó Béla, Dr. Horváth Sándor Domonkos

A kötetben a szépirodalom éppúgy megfér a tudománnyal, mint a humorral, az interjúalanyok közös nevezője a könyv maga, hiszen mindegyikük saját kötetének apropóján érkezett a Győri Könyvszalonra. Az interjúkban megszólal többek között Szinetár Miklós, aki abban hisz, hogy sokféle út, lehetőség van, és a baj mindig abból volt, mikor az egyik ki akarta irtani a másikat; Kalász Márton a költészetről és a magyar nyelv jelentőségéről beszél életében; Popper Gábor pszichológus édesapjáról is megoszt néhány történetet, aki elmondása szerint nem volt sem apa-, sem nagyapatípus, és „nem is ezért volt a Földön”; Darvasi László pedig ötvenedik születésnapja alkalmából elmondja, nem érzi magát annyi idősnek, és rettentő másnaposan is lefut 8–10 kilométert.

Eddig  tizenegy Könyvszalon telt el úgy Győrben, hogy csupán az emlékeinkben éltek tovább a beszélgetések, Werner Krisztina és Dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár igazgatója egyetértettek abban, hogy „nagyon érett már” ez a könyv.

Győr kulturális miliője számos tényezőből áll, ennek a csokornak az egyik legszebb virága a könyvszalon – jellemezte dr. Horváth Sándor Domonkos, a könyvszalonok szervezője és a városi könyvtár igazgatója az évek során hagyománnyá vált könyvünnep jelentőségét. Az élhető városhoz hozzátartozik, hogy a kulturális élet jelentős reprezentánsaival is lehetőségünk legyen találkozni. Szerencsére ezt a győri önkormányzat támogatja, befektetőként van jelen a szalonon – tette hozzá a szervező. A beruházás pedig nem pénzben, hanem művelődésben kamatozik, no és turisztikai vonzerőként sem utolsó, hiszen rengetegen érkeznek az országból és a határon túlról is a Rába parti városba.

 

Az interjúkat kiegészítik Szabó Béla portréfotói, aki műtermet állított fel a színházban a legutóbbi Könyvszalon alatt. „Megjelenik például dr. Zacher Gábor vad tekintete, Vass Virág lágysága, Szabó Béla ösztönösen ráérzett az emberek személyiségére” – jellemezte a könyv vizuális részét Werner Krisztina.

„Kalász Márton, a XII. Győri Könyvszalon díjazottja adta a fotózás alaphangját, ő volt az első »ügyfél«. A megnyitó előtt megmutattam neki a kitüntetést, kedvesen csodálkozott rá: ezt fogom kapni?” – avatta be a közönséget a fotós, aki mindenkit úgy örökített meg, ahogy „bejött az ajtón”, nem beállított képeket készített.

Werner Krisztina végezetül hangsúlyozta, a szalonkönyv azt üzeni: a beszélgetésekre időt kell szánni, hiszen (ahogy a könyvben is írja) „az emberi kapcsolatok beszélgetéssel kezdődnek. Ahogyan a hívogató napfényre egy virág bontogatja a szirmait és mutat meg magából egyre több szépséget, úgy szavakkal is – minél mélyebben tekinthetünk lelkébe, szívébe – színesebbé rajzolható az ember portréja.”

 

Zoljánszky Alexandra

Fotók: O. Jakócs Péter

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.