Ugrás a tartalomra

Megnyílt a 23. Debreceni Tavaszi Tárlat

Az immár tradícióvá vált, s az idén 23. alkalommal megrendezett tavaszi tárlat azt is mutatja, hogy Debrecennek milyen ereje van a képzőművészetben, a festészetben, a szobrászatban, a grafikában, a fotóművészetben - jelentette ki a város fideszes polgármestere vasárnap, a 23. Debreceni Tavaszi Tárlat megnyitóján a Kölcsey Központban.

    Kósa Lajos szerint elképzelhető, hogy az elkövetkező években koncepciózusabbá teszik a hagyományosan a hajdú-bihari képzőművészeknek bemutatkozási lehetőséget kínáló tárlatot. Jelenleg a művészek által beküldött képeket bírálja el egy szakavatott zsűri. A változtatás az jelentené, hogy a jövőben pályázati úton, egy kuratórium által meghirdetett koncepció alapján rendezik meg a tárlatot, amely a helyi tavaszi fesztivál egyik fontos nyitórendezvénye.
    Füzi László, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek vezetője megnyitójában hangsúlyozta, hogy a tárlat jól jelzi Debrecen képzőművészetének gazdagságát.
    Az idei tárlaton 47 művész 75 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők április 6-ig a Kölcsey Központ Bényi Árpád-termében. A kiállítási anyagot Aknay János Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész, Baky Péter festőművész, Eleőd Ildikó művészettörténész, Kónya Ábel képzőművész, és Pistyur Imre Munkácsy-díjas szobrászművész zsűrizte.
    A kiállításon átadták a tárlat idei díjait. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának díját Győrfi Ádám szobrászművész, Debrecen önkormányzatának díját Bogdándy György festőművész, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. díját Varga Tamás fotóművész és Joseph Kadar festőművész, a hajdú-bihari önkormányzat díját Rékasi Attila fotóművész, a Blondex Művészellátó díját Kányási Holb Margit iparművész, a Kreatív Art Művészellátó díját Durucskó Zsolt grafikusművész, a zsűri nívódíját Zimányi Alajos grafikusművész vehette át. (MTI)