Ugrás a tartalomra

POSZT – Az Isten ostora lett a legjobb előadás

A Nemzeti Színház Isten ostora című produkciója lett a legjobb előadás a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait a tíznapos fesztivált záró szombati gálaesten adták át.

    A szakmai zsűri által legjobbnak értékelt darabhoz további három elismerés kapcsolódik: rendezője, Vidnyánszky Attila érdemelte ki a legjobb rendezésért, Olekszandr Bilozub a legjobb látványért és Horváth Lajos Ottó a legjobb férfialakításért járó elismerést.
    A kaposvári Csiky Gergely Színház Szigorúan ellenőrzött vonatok című előadásában játszott a legjobb női mellékszereplő, Csonka Ibolya, a legjobb férfi mellékszereplő, Kelemen József, aki a díjat a debreceni Csokonai Nemzeti Színház A Mester és Margarita című darabjában játszó Szalma Tamással együtt kapta meg.
    Ugyancsak a kaposvári teátrum előadásához köthető a legjobb zenéért és hangzásvilágért járó elismerés, valamint a Magyar Művészeti Akadémia színházművészeti tagozata által alapított alkotói díj. Előbbivel Rozs Tamást, utóbbival Fehér Lászlót tüntették ki.
    A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Meggyeskert című előadása ugyancsak négy díjat jegyez: a közönségzsűri díját, továbbá e darabban láthatta a közönség a legjobb férfi főszereplőt, Pálffy Tibort, a legjobb 30 év alatti színésznőt, Benedek Ágnest és a legjobb 30 év alatti színészt, Kónya-Ütő Bencét.
    Az Újvidéki Színház Bánk bán című darabjában nyújtott teljesítményéért Krizsán Szilvia érdemelte ki a legjobb női főszereplő, a békéscsabai Jókai Színház Koldusopera című előadásában játszó Gubik Petra a legjobb női alakítás díját.
    A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját a szombathelyi Weöres Sándor Színház Vitéz Mihály című produkciójában színpadra lépő Bajomi Nagy György, a különdíjat a magyarkanizsai Jel Színház kapta a Wilhelm-dalok című előadásért.
    A legjobb jelmezért és a legjobb színpadi szövegért járó díjat idén nem adták ki.
    A fesztivál versenyprogramjába eredetileg tizennégy produkció, köztük két határon túli és három független színházi előadás került be. A programot Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező állította össze a 2014. március 1. és 2015. február 28. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházi előadásokból.
    A díjakért ugyanakkor csak tíz előadás versengett, mert az eredeti zsűri tagjainak kiválasztása körül kialakult vitával összefüggésben az Örkény István Színház, a STEREO Akt és a Szputnyik Hajózási Társaság úgy döntött: a versenyprogramba beválogatott előadásaikat játszani fogják ugyan Pécsett, de a versenyben nem vesznek részt.  (MTI)