Ugrás a tartalomra

Ezekért a könyvekért őrülünk meg tavasszal

Jonathan Franzen Tisztaságát, az új, hideglelős Eco-könyvet, Albert Camus klasszikusának új fordítását, a legfiatalabb Booker-díjas szerző nagyregényét, az auschwitzi zsidó Sonderkommando tanúvallomásait – többek közt ezeket az újdonságokat ígéri az Európa Könyvkiadó az idei tavaszra.

Gideon Greif könyvére a Golden Globe-díjas, Oscar-díjra jelölt Saul fia című film hívta fel a figyelmet. A történész professzor a Könnyek nélkül sírtunk című kötetében a második világháború legkülönlegesebb túlélőivel foglalkozik: a Sonderkommandó-k életben maradt tagjaival. Az áprilisban megjelenő könyvet a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatja be a kiadó.

Az Európa Könyvkiadó fesztivál-kínálatában szerepel Jonathan Franzen regénye, a Tisztaság is. Korunk egyik legjelentősebb írójának régóta várt új könyve nagy ívű, kontinenseken és évtizedeken átnyúló többgenerációs történet. Idealizmus, végletes hűség, szülő-gyerek kapcsolat, szerelem és család, a nemek közti harc, a mindenütt jelen lévő internet – efféle nagy témákat vizsgál a Javítások és a Szabadság szerzője.

A kilencvenes években egy politikai botrányra szakosított lap szerkesztője megdöbbentő információ birtokába jut: annak idején Mussolini helyett valójában a dublőrét végezték ki. Hihető állítás-e ez? Történelmet krimivel, hideglelős izgalmakat bővérű humorral elegyíti Umberto Eco hetedik regénye, a Mutatványszám, amelyet áprilisban vehetnek kézbe a magyar olvasók.

Kazuo Ishiguro új műve, Az eltemetett óriás a kora középkori Britannia vad és titokzatos tájain, torokszorítóan izgalmas és nem kevésbé misztikus kalandok során vezeti át az olvasót. Ennek az érzékeny mesének minden sora, figuráinak összes szava tiszta egyszerűséggel beszél a szerelemről és szeretetről, a bosszúról és háborúról, a felejtésről és az emlékezet győzelméről.

Eleanor Catton A fényességek című regénye az elmúlt évek legnagyobb új-zélandi könyvsikere. A hömpölygő történet kerek százötven évvel ezelőtt, az új-zélandi aranyláz idején játszódik. A szerző a Booker-díj történetének legfiatalabb díjazottja.

Az évek óta Nobel-várományosként emlegetett izraeli író, Ámosz Oz új könyve, a Júdás kicsit A Mester és Margaritá-ra emlékeztető regény: egyszerre szól a mai Izraelről és a Szentírás egy új, különös értelmezéséről.

A friss Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima című könyvét a könyvfesztiválra, egyszersmind a csernobili katasztrófa harmincadik évfordulójára időzítve jelenteti meg az Európa Könyvkiadó.

Tavasszal jelenik meg Günter Grass utolsó könyve is A végességről címmel: ez rövid írásokat tartalmaz, köztük egy olyat is, amelyben Grass a menekültekről és a menekültválság kezeléséről mondta el a véleményét a rá mindig jellemző szenvedéllyel.

Albert Camus talán leghíresebb regénye L’étranger címmel, a 20. század derekán látott először napvilágot. Témája a camus-i filozófia alapélménye: az abszurd. A mű számtalan kiadást ért már meg, Közöny címen, Gyergyai Albert fordításában. Az Európa Könyvkiadó most Ádám Péter és Kiss Kornélia nagyszerű, új fordításában, Az idegen címmel jelenteti meg.

A holland Herman Koch A vacsora című könyve világsiker volt. Idén egy olyan regényét adja ki az Európa, amely a modern társadalmak elitjének életmódjáról szól: a Nyaraló úszómedencével ugyanolyan kegyetlenül rántja le a leplet korunk hőseiről, sikerembereiről, mint A vacsora.

Nagy izgalommal várja a kiadó, mit szólnak majd a magyar sci-fi rajongók a legnépszerűbb kínai sci-fi-szerzőhöz, Cixin Liu-hoz, akinek A háromtest-probléma című trilógiája Mark Zuckerberg tavalyi könyvlistáján is szerepelt.

Februárban, a szerző születésnapján mutatja az Európa Könyvkiadó Szinetár Miklós Senki többet? Pályázat harmadszor... című könyvét, amelyben mester és tanítványa folytatja az eszmecserét színházról, operáról, az életről.

„Hosszú és kacskaringós életem során hét kisregényt írtam. (Eleddig.) 2015 tavaszán jelent meg belőlük három az Ének évadá-ban. Azokban az én – Én, ÉN – főszerepet játszott. A többi négy következik most, Álmaimban valahol címmel. Emezekben az éber és az alvás közbeni álmok adják a vezérfonalat. Mindez persze a rám jellemző realista, régimódian realista elbeszélő modorban” – írja életműsorozatának következő kötetéről a szerző, Vámos Miklós.

Egressy Zoltán néhány óra alatt játszódó legújabb, Szarvas a ködben című regényében a női lélek aprólékos ismeretéről tesz tanúbizonyságot, műve egyszerre humoros és megrendítő. Pontosan megrajzolt, felejthetetlen alakok bukkannak fel a szívszorító történetben.

A válogatott és új verseket tartalmazóViharkabát című kötetet egy trilógia harmadik, a Két szimpla a Kedvesben című memoár és az Oklahoma ezüstje című portrékönyv mellé illesztett kötetként értelmezi a szerző, Gergely Ágnes.

New Yorktól Moszkváig, Párizstól Prágáig, Németországtól Svájcon, Oroszországon, Indián és Erdélyen át az író szülőfalujáig járják át Háy János útiesszéi a világot, téren, időn és műfajokon át. Az úti írások Ország, város, fiú lány címen jelennek meg kötetbe rendezve.

A tavaszi-nyári újdonságokról M. Nagy Miklós, az Európa Könyvkiadó igazgatója írt szubjektív, áttekintő blogbejegyzést a kiadó honlapján: http://www.europakiado.hu/blog/eco-franzen-es-a-tobbiek

Az Európa Kiadó sajtóközleménye