Ugrás a tartalomra

Fotóutca fesztivál a Nagymező utcában

 Tárlatvezetések, workshopok, jelmezes fotografálás, interaktív bemutatók, házfényezés és számos egyéb ingyenes program várja az érdeklődőket a II. Budapesti Fotóutca Fesztiválon péntektől vasárnapig a Nagymező utcában.

    A Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódó rendezvénysorozat két helyszínen zajlik: a Mai Manó Ház elsősorban a kiállítóterében és közvetlen környezetében várja az érdeklődőket, míg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ az ipari szállítmányozásból ismert rendezvénykonténerekben és azok környékén szervezi programjait. A Mai Manó Háznál a régi fényképezési technológiákat és eljárásokat lehet megismerni, Capa Központ pedig a jelenről és a jövőről beszél: használat közben mutatja meg a legújabb technológiákat és eszközöket, képalkotó eljárásokat – közölték a szervezők az MTI-vel.
    A Capa Központ és a Magyarhangya az idei Fotóutca Fesztiválon a Robert Mapplethorpe-ról készült Look at the Pictures című dokumentumfilmet mutatja be, a Berlinale után először Európában. Itt tekinthető meg a 34. Magyar Sajtófotó kiállítás és Eperjesi Ági tárlata, míg a konténertérben a MOME, a Budapesti Metropolitan Egyetem, és a Kaposvári Egyetem fotográfiai szakosainak, valamint az everydaybudapest fotópályázat nyerteseinek kiállítása.
    Kipróbálható lesz az Oculus Rift valóságszemüvegre fejlesztett interaktív játék, az érdeklődők többek között mobilfotó, tárgyfotó, Polaroid, és Selfie! workshopokon vehetnek részt, de másfél órán át akár saját kiállításuk is lehet a Capa Központ előtti konténertérben.
    A DanceArt a Magyar Sajtófotó kiállítás alkotásaira és hangulatára reflektáló, történetek nélküli asszociatív játékot mutat be, és fellép a Wahorn Airport, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, valamint DJ Bootsie is.
    A Mai Manó Ház bejáratánál ki lehet próbálni a körtükrészeti nyolcszögvényt, azaz a fényképezőgép ősét, a Napfényműteremben portréfotózás és interaktív bemutató  lesz különböző technikákkal, esténként pedig a Mai Manó Ház részleteit bemutató rendhagyó, látványos esti fényfestést tartanak.
    A Mai Manó Túrák az idén 122 éves ház történetét idézik fel; a Nagymező utcának ezen a felén Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf, Barabás Lőrinc, valamint Smártonék adnak koncertet.
    A fesztivál részletes programja a www.maimano.hu és a www.capacenter.hu honlapokon található meg.  (MTI)