Ugrás a tartalomra

Július 23-án rendezik a 191. balatonfüredi Anna-bált

Július 23-án rendezik meg a 191. balatonfüredi Anna-bált, amelyet idén is színvonalas programok kísérnek. Lesz prímásverseny, operakoncertek, a bál előestéjén szívhalászat, újdonságként pedig sétálójegyet is bevezetnek.

    Bóka István, Balatonfüred polgármestere az eseményről szóló csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: idén is több napos fesztivált szerveznek a bál köré. Az idén látványosabb lesz a felvonulás, újdonságként pedig sétálójegyet is bevezetnek, amely a báli programon való részvételt és éjfélkor svédasztalos menüfogyasztást tesz lehetővé - tette hozzá.
    A polgármester kiemelte, a 191. Anna-bál fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere lesz, és idén is átadják a 2003-ban alapított Kiss Ernő-díjat.
    Az Anna Fesztivál már július 19-én kedden megkezdődik a prímásversennyel. Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója elmondta: a Kárpát-medence 12 ifjú prímása méri össze tudását a Kisfaludy-galériában. Kedden a kötelező műveket, szerdán a szabadon választott darabokat adják elő. A prímásverseny gálaműsorát szerda este a Gyógy téren tartják, ahol a prímásokon kívül a Fölszállott a páva tehetségkutató vetélkedő gyermekrésztvevői, valamint a Magyar Állami Népi Együttes zenekara is színpadra lép.
    Csütörtökön kezdődnek és vasárnapig tartanak az Operafüred szabadtéri koncertjei a Gyógy téren. A sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója elmondta, hogy a pénteki operagála műsorát Verdi kilenc operájából állítják össze. Kocsár Balázs karnagy vezénylete mellett szólót énekel Keszei Bori, Gál Erika, Rendes Ágnes, László Boldizsár és Fokanov Anatolij.
    Az Anna-bál új arculati elemeit Zoób Kati divattervező mutatta be. Mint fogalmazott, a báli meghívókat és a díszletek fő motívumait Einar Nerman svéd grafikus 1916-os munkája ihlette, színvilágban pedig a Balaton zöldeskék színét szeretnék visszaadni. Ez a motívum díszíti majd a bálon az Anna Grand Hotel kertjében felállított színpadot is.
    Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával. Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek. Az egykoron neves személyiségeket - mint Széchenyi István, Wesselényi Miklós, Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, Blaha Lujza - vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.  (MTI)