Ugrás a tartalomra

Hogyan flörtölt Munkácsy Mihály Blaha Lujzával?

Többek között erre a kérdésre is választ kaphatunk a Líra Kiadói Csoport új, Szépmíves Könyvek című sorozata segítségével. A 19-20. századi naplókat, emlékiratokat és egyéb kultúrtörténeti munkákat megjelentető műhely elsőként Munkácsy Mihály és Blaha Lujza életébe valamint Radnóti Miklós dedikációiba nyújt bepillantást.

Blaha Lujza és Munkácsy Mihály kapcsolatáról eddig ennyit hoztak nyilvánosságra a sorozat szerkesztői:

"Blaha Lujza és Munkácsy Mihály:

Kopogtatnak az öltözőm ajtaján, és én elcsodálkozom rajta: „Ki kopogtat ilyen szokatlan időben?” Kiszólok hát: „Ki az?” „Munkácsy Mihálytól egy csokor!”– hangzik a válasz, és én rém módon megörülök neki. Mit, hát Munkácsy Mihály itthon van? ,,Mikor jött haza Munkácsy?” – kérdem megint hangosan. A válasz egy rövid szócska: „Ma!” Szinte felkiáltottam örömömben, mert nagyon szeretem Munkácsyt. Behozzák a bokrétát az öltözőbe, és nekem kedvem támad minden virágot külön megcsókolni. Csupa fehér rózsa; fehér selyemszalaggal átkötve, és a szalagon az ő kezeírása, kék irónnal csak ennyi: „Eljöttem a távolból, hogy művészeted lángjánál felmelegedjem.”
Bizony könny szökött a szemembe. Ez a nagy ember – íme – elszakadt tőlünk, elment tőlünk messzi idegenbe; ott dicsőség és hír övezi, és ő mégis hazajön melegedni."

A sorozat facebook-oldala itt követhető.