Ugrás a tartalomra

Kiállítás nyílik Czóbel, Csernus és Márffy műveiből Budapesten

 A három művész grafikáit és néhány festményét mutatja be az a kiállítás, amely Czóbel–CsernusMárffy címmel csütörtökön nyílik Budapesten a MissionArt Galériában.

    A három művész ismert festményei mellett olyan grafikákat mutatnak be a január 14-ig látható kiállításon, amelyek nagy része egy művészettörténész magángyűjteményből származik és eddig még nem került a nyilvánosság elé  hangsúlyozta az MTI-nek Jurecskó László művészettörténész, galériavezető.
    Hozzátette: a tárlaton több mint negyven művet láthat a közönség a művészek korai és kései időszakából egyaránt. Csernus Tibortól például szürnaturalista periódusa előtti, még Magyarországon festett, mesterének Bernáth Aurélnak hatását tükröző temperái mellett láthatóak lesznek Cyrano de Bergerac Holdbéli utazás 1962 című könyvéhez készült illusztrációi is.
    Márffy Ödöntől bemutatják édesapjáról 1903 körül készült olajportréját, valamint 1916 és 1918 közötti háborús rajzait. Czóbel Béla művei közül kiállítják az 1926-os Párizsi Cosmos kávézó című papírrajzot, valamint az 1931 körülire datált hatvani életképét.
    Jurecskó László hangsúlyozta: a magángyűjteményből érkezett képek egy részét maguk a művészek vagy örököseik ajándékozták a művészettörténésznek, Márffy-anyagát pedig a festő özvegye adta kölcsön a kiállításra.
    Mint elmondta, a most nyíló tárlat tematikájában kapcsolódik a galéria nemrég megrendezett Magyarok Párizsban című kiállításához. Felhívta a figyelmet arra, hogy Czóbel Béla, Csernus Tibor és Márffy Ödön is élt Franciaországban, oda jártak iskolába vagy ott teljesedett ki a művészetük.
    Czóbel Béla (18831976) 1903-tól a párizsi Julian Akadémián tanult, 1905-ben állított ki először az Őszi Szalonon. A rá következő évben már a francia fauve-okkal együtt szerepelt a Függetlenek Szalonjában kiállításon. Barátai közé tartozott sok más mellett Georges Braque és Amedeo Modigliani. 
    Csernus Tibor (19272007) 1957-ben jutott ki Párizsba, ahol megismerkedett a két világháború közti francia festészettel, az automatista kalligráfiával és a szürrealizmussal. 1964-től egészen haláláig a francia fővárosban élt és alkotott. 
    Márffy Ödön (18181959) 1902-ben utazott ösztöndíjjal Párizsba tanulni. Négy évet töltött az École des Beaux-Arts-ban. Ott ismerkedett meg Cézanne, van Gogh és Pierre Bonnard festészetével, valamint az akkori legmodernebb festőkkel, Henri Matisse-szal és a fauve-okkal. 
    A csütörtök esti megnyitón Jurecskó László és Kishonthy Zsolt művészettörténészek Kratochwill Mimi művészettörténésszel beszélgetnek a kiállított művekről.  (MTI)