Ugrás a tartalomra

A közmédia archív fotói láthatók a margitszigeti víztoronyban

Az egykori Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda múltjából mutat be számos emblematikus mozzanatot és médiatörténeti kuriózumot a Hogy volt?! - Pillanatképek a magyar közmédia történetéből című kiállítás, amely a margitszigeti víztoronyban látható.

Érdeklődők a Hogy volt?! - Pillanatképek a magyar közmédia történetéből című kiállításon a megnyitó napján a margitszigeti víztoronyban 2018. június 10-én. A tárlat az egykori Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda múltjából mutat be számos emblematikus mozzanatot és médiatörténeti kuriózumot. A kiállítás szeptember 30-ig látogatható. MTI Fotó: Mohai Balázs

    A tárlat vasárnapi megnyitóján Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a magyar televíziózás 65. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás a magyar rádiózás és televíziózás legfontosabb állomásait és eseményeit korabeli felvételekkel, fotókkal, installációkkal és izgalmas médiatörténeti relikviákkal mutatja be.
    Tavaly egy iskolai vándorkiállításon mutatták be a közmédia archívumának médiatörténeti fotóit, hogy a diákok megismerkedhessenek a televíziózás és rádiózás történetével.
    A médiatörténeti képek között megtalálhatók azok az 1958-ban készült fotók, amelyek a Magyar Televízió rendszeres próbaadásainál használt egyik közvetítő kocsit és a kamerákat ábrázolják. Bemutatják a Kossuth rádió 1968-as új műszerszobáját és egy 1953-as felvételen a Magyar Távirati Iroda akkor felavatott székházának egyik munkaszobáját is.
    Az egykori legendás sportriporter, Szepesi György több fotón is látható: egy 1952-es felvételen a Magyar Rádió mikrofonja mögött közvetít egy mérkőzést, míg egy 1980-ban készült képen a labdarúgó világsztárt, Pelét kíséri a Népstadionban.
    Az anyagban szerepel egy 1959-es kép a kor gyereksztárjáról, Kovács Eszterről, amint A pancsoló kislány című dalt énekli, de számos más hírességről is látható portré, mások mellett Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról, Czigány György zongoraművészről, Kodály Zoltánról vagy Karinthy Ferencről.
    A médiatörténeti kiállítás mellett a víztorony másik szintjén a Margitszigeti Szabadtéri Színpad alapításának 80. évfordulója előtt tisztelegnek az elmúlt 80 év legszebb pillanatképeivel. Kiemelt figyelmet kapnak a margitszigeti közpark természeti és épített értékei. Hangsúlyosan jelenik meg a Margitsziget szimbolikus épülete, a 107 éves víztorony történelme is.
    A kiállítások szeptember 30-ig látogathatók. (MTI)