Ugrás a tartalomra

Fapadoskönyv.hu – irodalom olcsóbban, másképpen?

Az én egyik első reggeli mozdulatom is – ha nem a legelső – az, hogy elindítom a masinámat, s ha nehezen is (vidéken élek) felmegyek a netre, azonnal kapcsolódom a hálóra (vagy a hálóhoz), pedig én már ötvenes vagyok, sőt, közelebb a hatvanhoz, mert nélküle már nem lehet a napot elkezdeni, közben le (vagy ki)fő az első kávé, ami korábban fontosabb volt, mint az első, korareggeli hír.

 

 

Fapadoskönyv.hu – irodalom olcsóbban, másképpen?

 

„Bizonyára Ön is tapasztalta, hogy a megemelkedett nyomda és kereskedelmi költségek jelentős felárral terhelik az új megjelenésű műveket a hazai könyvpiacon, legyen szó bestsellerekről, vagy irodalmi remekekről. Cégünk fő célkitűzése hogy regényeket, könyvújdonságokat, nélkülözhetetlen szöveges információkat elérhető áron kínáljunk vásárlóinknak. Hogyan lehetséges ez? Kiadónk olvasásra illetve nyomtatásra kínálja fel kedvenc irodalmi alkotásait, amelyeket Ön otthoni nyomtatóján kiprintelve könyvvé fűzhet össze. Ezzel az egyszerű módszerrel kiesnek a szállítási, raktározási költségek, nem kell a megmaradt könyveket tárolni, illetve szükségtelen hatalmas üzlethelyiségeket fenntartanunk. Az így képződő megtakarítás akár több ezer forint is lehet, ami természetesen így az Ön zsebében marad.” – írja a fapadoskönyv.hu (http://www.fapadoskonyv.hu/) portál bemutatkozó szövegében. A portál irodalmi vezetője Kőrössi P. József. Márpedig ha KPJ részt vesz valamiben – gondoljunk a Noran Kiadó elképesztő teljesítményére – arra oda kell figyelnünk.
   A Irodalmi Jelen KPJ-t kérdezi: Irodalom, merre tovább?

 

 

   Onagy Zoltán: Lassan tíz éve élek a hálón, ismerem, amennyire csak lehet, de egy csak a hálón élő vállalkozás kockázatosnak tűnik. Ugyanakkor nem annyira, mint első szemre. Lassan kikerül az iskolákból az a generáció, amely úgy szocializálódott, hogy első reggeli mozdulatával kapcsolja a gépet, a neten él társas életet, netről olvas napilapot, netkönyvtárakat használ. Gondolom végigrágtad valamennyi előnyét, hátrányát, veszélyét, mielőtt megnyitottad volna a fapadoskonyv.hu-t. Mely tételek bátorítottak, melyek bizonytalanítottak el? 
   Kőrössi P. József: Az én egyik első reggeli mozdulatom is – ha nem a legelső – az, hogy elindítom a masinámat, s ha nehezen is (vidéken élek) felmegyek a netre, azonnal kapcsolódom a hálóra (vagy a hálóhoz), pedig én már ötvenes vagyok, sőt, közelebb a hatvanhoz, mert nélküle már nem lehet a napot elkezdeni, közben le (vagy ki)fő az első kávé, ami korábban fontosabb volt, mint az első, korareggeli hír.
   A fapadoskony.hu-t nem én nyitottam meg, hanem Farkas András és Béky Loránd irodalombarát, kultúrabarát üzletemberek. Ha van ilyen, itt most úgy tűnik van, és ez nagyon jó. Tőlem a szakmai hátteret várják, és várják el, tehát azt, hogy ezt megteremtsem, tehát azt, hogy ez szakmailag, „kiadóilag” korrektül működjön: meglegyenek a jogok, szakmailag előkészített (szerkesztett, korrektúrázott) „könyvek” kerüljenek a fapados honlapjára.  Amikor megkerestek, éppen könyvhéten, amit üzenetként értelmezek a mai napig, éppen „munkanélkül” voltam, de elsősorban nem ez döntött mellette, hanem a kihívás. A fapadoskonyv.hu működtetése érdekében minden – mindent! – ki kell találni. Nincs járt út, senkinek nincs tapasztalata, nincs múltja. Ezeket mind most szerezzük meg. Ez érdekel. Na meg az, hogy, ha nem is tűnik úgy, ez is könyv. Olyan könyv ráadásul, amelyik – gyakorlatból tudom – néhány óra, két, három óra alatt eljut a Nagyvárad melletti Diószegre, mondjuk, és akár Chilébe, vagy Új Zelandba. Egy Gárdonyi, egy Csaplár vagy egy Horváth Péter regény, akár kinyomtatva, bekötve is. Hiszen a fapados erre is útmutatást ad. Otthon te magad minden különösebb technikai felkészülés nélkül könyvet „csinálhatsz magadnak”. Hát ez izgatott, izgat továbbra is: hogy ezt a technikai lehetőséget érdemes, kiadószakmailag korrektül töltsük meg, s szerezzek olyan – megintcsak szakmai tapasztalatokat – amelyeknek a működtetése még az én korosztályomat is érdekelheti.

   OZ: Az internetes világ elhagyta a lassan mozduló irodalmat, a papírfolyóiratok portáljai statikusak, kevéssé vonzók. Tervezel olyasfélét is, hogy ne a puszta vásárló jelenjen meg a Fapados könyv környezetében, hanem valamiféle olvasói közösség szerveződjön köré? Van ehhez kapcsolódó elképzelésed? Az Olvasónapló rovat ezt célozza?
   KPJ: Rengeteg ötlet van, ezeket egyelőre nem szeretném a konkurenciával megosztani. Számtalan formája, lehetősége van annak, hogy a „látogatóinkat” aktivizáljuk, és ez elsősorban nem az úgynevezett olvasónapló. Kapcsolatban vagyunk és maradunk a vásárlóinkkal. És ezt hangsúlyoznám: a fapadosnak egyelőre nem olvasói, hanem vásárlói vannak, és mi rájuk számítunk. Természetesen minden furfangos, üzletpolitikai megoldásra is képesek vagyunk annak érdekében, hogy, ha már nálunk vannak, itt is maradjanak. Gondold csak el. Ha egy könyv a hagyományos kiadó gondozásában 3000 forintba kerül, nálunk a ötödéért megkapható. Igaz, fapados minőségben, de az is minőség. Mindent és minden áron – minden ár alatt – nem rakunk fel! Baromságot, vagy zseniális művet elfogadhatatlan minőségben a fapadosnál sem lehet kapni, és abban bízom, hogy ez így is marad. A lényeg a gyors és minőségi, korrekt elérhetőség.

   OZÚgy látom, bár tévedhetek, hogy ez a sokféle letöltés (új Adobe Reader, Fileopen) gondot okozhat az érkező vásárlóknak. Még abban az esetben is, hogy csak egyszer kell installálni. A gyakorlat az, hogy a netes olvasó azt szereti, ha kiszolgálják, de nagyon. Amikor kettőt, hármat kell kattintania egy helyett, amikor töltögetnie, regisztrálnia, kerülőutakat kell tennie, lelép, otthagyja a portált. A dolognak nagyon csábító kínálattal kell rendelkeznie ahhoz, hogy a netes olvasó, felszínhasználó „erőfeszítéseket” tegyen.
   KPJ: Ha veszel egy új mobiltelefont, vagy egy új DVD lejátszót, vagy digitális kamerát, azt is meg kell tanulni. A honlapunk „megtanulása” bizonnyal nem nehezebb feladat, mint ezek. A kínálatunk egyelőre klasszikus és kortárs magyar szerzők műveiből áll. Vannak első kiadású műveink (Horváth Péter és Kozma György egy-egy regénye például), de bővítünk, lépünk tovább a kötelező olvasmányok az ismeretterjesztő művek felé, és lassan, ha nem is szakadunk el teljesen, eltávolodunk az irodalomtól. Hiszen jól tudják a tulajdonosok: fenntartani egy netes „könyvkiadót” csupán szépirodalomból nem lehet fenntartani. Ugyanakkor azt gondolom, hogy az az olvasó,m aki egy már évek óta nem kapható Kertész Ákos vagy Csaplár Vilmos könyvet keres, esetleg Jónás Tamásnak évek óta nem kapható, a Bánom, hogy a szolgád voltam című regényét keresi és sehol nem találja a hagyományos könyvesboltokban, a negyedik klikkelésre és képes. Könyvesboltot mondtam, merthogy a fapados talán nem is csak könyvkiadó (a szó hagyományos értelmében biztosan nem, és számomra ez az igazi kihívás), hanem egyben olyan könyvesbolt is, amelyik könyveket is kitalál, könyveket talál ki. Ebben a hagyományossal akár rokonságot is vállalhat. De ez még, vagy már a jövő.

   OZ: És a fizetés is körülményesnek tűnik. A környezetemben egyetlen CIB bank-kártyás ember sincs. Szerinted nem korlátozza ez a lehetőségeket – az üzletkötés, könyvvásárlás lehetőségét? Ki baktat be a bankba, és csak ezért vált CIB kártyát most, amikor az emberek lehetőleg szabadulnak második, harmadik kártyájuktól a költségek miatt?   
   KPJ: Nem CIB bank által kiállított kártya kell, a CIB csak kezeli a Mastercard, Visa stb.. kártyákat. Ha ma egy tetszőleges bankban kártyát váltasz ki, az már alkalmas lesz a vásárlásra. Az olvasó befizeti a letöltés díját, ami 300-tól maximum 800 forintig terjedhet. Ezen felül neki vannak még költségei (kinyomtatás), de arra ügyelünk, hogy ezer forint fölé ne mehessen. A kortársaknak és a védett szerzőknek is fizet a fapados honoráriumot, illetve eladás, letöltés utáni jogdíjat.
   Az, hogy van CIB bankkártyád vagy nincs, semmit nem jelent, nem korlát és nem előny. A CIB csupán lebonyolító. Vegyél ötszázért egy, amúgy kétezerötszáz forintos könyvet – Kozma Gyuri regényét, vagy Horváth Péter Strandregényét biztosan nem olvastad még, hiszen első kiadások - s rögtön meggyőződsz te magad is, hogy nem csak a banktechnika, hanem a fapados színvonalat képvisel e tekintetben is. Másrészt rövid időn belül más típusú fizetési megoldásokat is be fogunk vezetni, amelyek rugalmasak, biztonságosak és mindenki számára könnyen alkalmazhatók lesznek.

   OZ: Megint kitaláltál valamit, mintha újra megelőzted volna a kort. Nem találom az indulás dátumát, csak azt, már most komoly mennyiségű tartalom vásárolható a Fapados Könyvnél. Mit mutatnak az előjelek, nem vész el a Fapados Könyv az irodalmi portálok tengerében? 
   KPJ: Drága barátom! (olyan szép, maradjon ez így), nem én találtam ki, de az talán nem lehet véletlen, hogy engem találtak meg, remélem, nem véletlen, s tudom azt is, hogy a fapados egyike az utolsó lehetőségeknek, amelyek még megtalálhatnak. A fapados, újra mondom, nem könyv-portál, és tengerek sincsenek, lehet, hogy tenger sincs, de ha mégis, akkor egyelőre a fapados az.

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.