Kolozsvári Állami Magyar Színház

A hallgatás és a beszéd könyve

Az Erdélyi Nemzetközi Könyvfesztivál díját vehette át Dragomán György író a hétvégén, ezt megelőzően pedig a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdiótermében találkozhattak vele az olvasók, ahol Visky András író, dramaturg kérdezte őt a Máglyáról, A fehér királyról, a színházzal való kapcsolatáról.

Költészet napi vers-tér Kolozsváron

Az egyetemisták harmincöt fős csapatát a borongós, hideg idő sem tántoríthatta el attól, hogy előadja rögtönzött lírai flashmobját a Kincses Város főterén, a Szent Mihály templom előtt tisztelegvén a magyar költészet és József Attila emléke előtt.

Krleža-karnevál Kolozsváron

A legismertebb horvát író, Miroslav Krleža Léda című “karneváli komédiáját” mutatta be a hét végén a Kolozsvári Állami Magyar Színház, amellyel egyúttal a nők napját is ünnepelte a társulat. A ritkán játszott darabot Robert Raponja horvát rendező állította színpadra.

Képmutatás és álom

A 20. századi drámairodalom megkerülhetetlen alkotását, Roger Vitrac Viktor, avagy a gyermekuralom című drámáját sokszor vitték színre, de sosem volt sikere – nyilatkozta Silviu Purcărete a Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb prömierje előtt. A világhírű román rendező által színre vitt darab most rácáfolt erre az állításra.

Olykor álmában is költ

A Kolozsvári Állami Magyar Színház Költői estek című sorozatának legutóbbi vendégével, Vörös Istvánnal többek között a versolvasásról, a cseh humorról és az irodalom mágikus erejéről beszélgetett Karácsonyi Zsolt.