Budapest

Sosem látott képek Karinthyról

A Petőfi Irodalmi Múzeum új kötete azoknak is rendkívüli csemege, akik jól ismerik a Karinthy életét megörökítő képeket: eddig be nem mutatott, az írót ábrázoló fotók kerültek elő. Az író legendás és kevésbé ismert pillanatairól Kovács Ida szerkesztő, Dragomán György, Fráter Zoltán és Karinthy Márton beszélgettek.

Az író fehér árnyéka – videó Frideczky Katalin könyvbemutatójáról

Az Írók Boltjában mutattuk be szerzőnk, Frideczky Katalin Fehér árnyék című novelláskötetét, amely az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában jelent meg. A beszélgetésen szó esett a zongoraművész-író zenéhez való viszonyáról, a barátságokról, a rövidpróza erejéről, vagy a rengeteg olvasót elért Haláljel című novella hátteréről. – Az Írók Boltja videofelvétele.

Az igazság természetéről – Vörös István versei

Az önismeret olyan,
mint sötétben nézni
az eget, középen homály,
kicsit odébb csillagképek

Sebő 70

Február 10-én ünnepli születésnapját a Kossuth-díjas dalszerző-énekes-zenetudós. Az Örkény Könyvesboltban mutatták be a róla szóló albumot, zenével és sok történettel.

Pál Dániel Levente – (a házmesternéni esti imája)

téged hívlak, mikor baj van,
gyülekeznek a szomszédban,
legyen bennem nagy alázat,
meg se halljam, ha gyaláznak.

„Jóslás a te idődről”

A Magyar Művészeti Akadémia Csoóri Sándor emlékére rendezett konferenciát február 6-án és 7-én a budapesti Vigadóban. Az előadások a költő, az esszéista, a közéleti szereplő és nem utolsósorban az ember alkotásait elemezték a két nap alatt, három-három szekcióban. – A nyitónap első két szekciójának előadásait foglaljuk össze.

Utolsó beszélgetések Kocsis Zoltánnal

Kocsis Zoltánra emlékeztek a budapesti Városházán, ahol Tarlós István főpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket, és a nemrég távozott zeneművész fia, Kocsis Krisztián is zongorához ült a kiváló előadók sorában. A frissen megjelent utolsó Kocsis-interjúkötetet Juhász Előd mutatta be.

A hazám a túlparton van – Zsille Gábor versei

A hazám a túlparton van, a vonat
kínos lassúsággal halad a rozsdás,
évtizedek óta didergő hídon,
fák a folyó mindkét partján, fák,
a határt elmaszatolja egy hullám.

Egy vicc az életem – Sheila Heti novellája Mohai Szilvia fordításában

Sokak szerint hatalmas tragédia egyedül meghalni, úgy, hogy nincs ott senki, aki látná.

Szőcs Géza: Erdélyi magyar művészsorsok – kiállításmegmegnyitó beszéd

A Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállítása „Lebomló tükrei az emlékezetnek. Erdélyi alkotók és 1956” címmel azoknak az erdélyi művészeknek állít emléket, akik megszenvedték az 1956-os forradalom megtorlásait. – Szőcs Géza kiállításmegnyitó beszédét közöljük.

Kék hófelhők, roppanó ónüvegek alatt – Hegyi Botos Attila versciklusa

Mikor egyenként szétesnek,
visszaadják lelküket a formák.
A költészet, az ima, a zsoltár.

„Lebomló tükrei az emlékezetnek”

A magyar kultúra napja előestéjén nyitotta meg a Petőfi Irodalmi Múzeum új kiállítását Szőcs Géza. A „Lebomló tükrei az emlékezetnek. Erdélyi alkotók és 1956” című tárlat erdélyi művészek, tudósok és 1956 kapcsolatát mutatja be.

Frideczky Katalin Fehér árnyék című kötetének bemutatója

Az Írók Boltjában mutatjuk be szerzőnk új novelláskötetét, február 3-án, pénteken.
„Mi legyen a villámokkal a viharos Balaton partján? Kell, vagy bírod nélkülözni?
Viheted a villámokat, nekem csak a féktelen, őrült kacagásod kell, ahogy szaladtunk az esőben a ház felé. Odaadjam ráadásnak a rettegésem felét?

A kettős életű író – Hekl Kriszta és a Szabadulójáték

Ray Bradbury miatt lett először sci-fi-író, aztán Turczi István „térítette el” a szépirodalom felé. Maradt is hű tanítványa évekig, s az eredmény egy frissen megjelent novelláskötet. Ígéretes bemutatkozást láthattunk a FUGA Építészeti Központ tágas kiállítóterében, zenei aláfestéssel.

Orbán János Dénes: Nem akarja kisajátítani az irodalmat az Előretolt Helyőrség Íróakadémia

Nem akarja kisajátítani sem a magyar irodalmat, sem az irodalomra szánt pénzt az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, amelynek kapui bárki előtt nyitva állnak – nyilatkozta a hirado.hu portálnak Orbán János Dénes író, az akadémia vezetője.

Oldalak