Ugrás a tartalomra

Versenyzongora érkezett Veszprémbe a zeneszerető közönség jóvoltából

 Versenyzongora érkezett Veszprémbe a zeneszerető közönség összefogásának és adományainak eredményeként, így nemzetközi hírű zongoristákat és produkciókat is fogadhat majd a város - közölte szerdai veszprémi sajtótájékoztatóján Kováts Péter hegedűművész, a kezdeményezést felkaroló Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány elnöke.

    Kováts Péter elmondta, hogy két és fél évvel ezelőtt kezdeményezték a gyűjtést a Steinway-zongorára a Veszprémi Turisztikai Egyesülettel közösen.
    A 30 millió forintos zongoráról szólva kiemelte: a világmárka jelentőségét mutatja, hogy a világ nagy zongoraművészeinek 98 százaléka a Steinwayt választja, amely  mint fogalmazott – száz esztendő múlva is tökéletesen szól majd, ráadásul a hangja egyre érettebb lesz.
    Öt Steinway közül választotta ki Nyári Jenő zongoraművész azt a zongorát, amely éppen megfelelő a veszprémi Hangvilla légköbméteréhez  fűzte hozzá Kováts Péter.
    A Veszprémi Hangversenyteremért Alapítvány elnöke elmondta azt is, hogy először január 25-én hallhatja egy gálakoncert keretében a veszprémi közönség a zongorát.
    Neubauer Sándorné, a Veszprémi Turisztikai Egyesület elnöke kiemelte, hogy a kezdeményezés sikere bizonyítja, a város lakói méltó utódai az 1800-as évek veszprémi polgárainak, akik közadakozásból hozták létre a Veszprémi Petőfi Színházat, a Laczkó Dezső Múzeumot és a Bakonyi Házat. 
    Hozzátette: felerészt városi intézmények, magánszemélyek, cégek felajánlásainak, másrészt a hangszernek otthont adó Hangvilla kulturális központ hozzájárulásának köszönhetően érkezhetett Veszprémbe a zongora, amelynek használatát "szigorú házirend szabályozza" majd.  (MTI)