Ugrás a tartalomra

Velencei Biennále – Pénteken nyílik a magyar pavilon

Jelentés a frontról (Reporting from the Front) címmel, hatvanhárom ország részvételével rendezik meg május 28. és november 27. között a 15. Velencei Építészeti Biennálét; a magyar pavilon a pénteki szakmai napon nyílik meg Fábián Gábor és Fajcsák Dénes aektivátorok - Helyi aktív építészet című kiállításával.

    "Az építészet fejlődése nem önmagáért való cél, hanem az életminőség javításának eszköze (...) az épített környezet fejlesztését több fronton kell megindítani" - hangsúlyozta kiáltványában a 2016-os biennále főkurátora, Alejandro Aravena. A közösségi építészet egyik éllovasaként számon tartott chilei építész szerint az idei seregszemle feladata, hogy olyan témák tárházát vesse fel, amelyeket az építészetnek a jövőben meg kell válaszolnia, a kulturális és művészeti szempontok mellett figyelembe véve a szociális, politikai, gazdasági és környezeti vonatkozásokat is.
    A Giardini parkban, az Arsenale történelmi csarnokaiban és Velence központjában hatvanhárom állam jelentkezik nemzeti kiállítással, négy ország - Fülöp-szigetek, Nigéria, Seychelles-szigetek és Jemen - először mutatkozik be az Építészeti Biennálén.
    A Jelentés a frontról című főkurátori tárlatra Alejandro Aravena 88 kiállítót hívott meg 37 országból, közülük harminchárman negyven év alattiak. Noha magyar építész nem mutatkozik be, magyarországi vonatkozása így is lesz a központi tárlatnak, kiállít ugyanis a Liget Budapest projekt keretében az Új Nemzeti Galériát tervező, japán SANAA építésziroda is.
    Fábián Gábor és Fajcsák Dénes aektivátorok - Helyi aktív építészet című projektje egy pusztuló egri épület közösségi megújítását mutatja be.
    Az egri Arkt építészcsoport a helyi önkormányzat bevonásával olyan épületet keresett, amelyben már senki nem látott potenciált. Végül a Gárdonyi-kertben, a Gárdonyi Emlékmúzeum mellett 7-8 éve romosan álló, régi GAMESZ épületet újították meg és üzemeltetik közösségi összefogással, Ellátó néven.
    Ezt a munkát mutatja be az eredeti üzenethez hűen a magyar pavilon idei kiállítása: a Gárdonyi-kert hangulatát az épület belső udvarában megidéző kiskert körül két 4 méter átmérőjű asztal "aktiválja" a látogatókat. Egyiknél főiskolások által készített videókat mutatnak be, a másik asztalnál pedig virtuálisan bejárható lesz az Ellátó.
    Magyarország idén 64 millió forintot fordít a Velencei Biennálén való részvételre, ebből 23 millió jut a kiállítás építésére és a katalógusra.  (MTI)