Ugrás a tartalomra

Tusványos – Hoppál: a magyar kultúrának a diaszpórában élőkhöz is el kell jutnia!

Nagy és felelősségteljes ágazat a magyar kultúra, amelynek közvetítésekor a Kárpát-medence magyarságán túl a diaszpórában élőkre is gondolni kell - állapította meg pénteken Hoppál Péter a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik pénteki pódiumbeszélgetésén.

    Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Kultúra mesterfokon, versengés vagy kiegészítés című rendezvényen leszögezte: minden (magyarlakta) települést el kell érni a magyar kultúra minden egyes szegmensével. "A kulturális jelenlét idővel gazdasági előnyt, gyarapodást is eredményezhet" - hangsúlyozta.
    A pódiumbeszélgetésen részt vett a Kárpát-medencén kívüli magyar kulturális intézetek több vezetője is. Vitézy Zsófia, a brüsszeli Magyar Kulturális Intézet igazgatója elmondta: munkájuk során legfőbb céljuk, hogy a kint élő 4-5 ezer fős magyarság ne csak a belga médiából értesüljön a magyarországi történésekről és a magyar kultúráról. Ennek a törekvésnek a részeként az aktuális programokról közösségi oldalakon, valamint hírlevélben ad tájékoztatást az intézet, amely magyarórákat és cserkészfoglalkozásokat is szervez.
    Doncsev Toso, a szófiai Magyar Kulturális Intézet igazgatója elmondta, hogy a balkáni országban hamarosan felavatják Nagy László Kossuth-díjas magyar költő mellszobrát. Beszélt arról is: tavaly volt 30 éve, hogy a bolgár fővárosban az egyetemi oktatás keretein belül elindították a magyar szakot, amelynek jelenleg 60 hallgatója van.
    Kósa András László, a bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatója arról beszélt, hogy bár az intézet költségvetési kerete csak apró feladatok ellátását teszi lehetővé, az elmúlt két év alatt mégis sikerült 450 eseményt szervezniük. Kitért arra, hogy a kultúra közvetítésekor nem csak a fővárosiakra kell gondolni. Ezenkívül hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a nemzetpolitikai célok megvalósulása mellett a román népnek is "el kell adni" a magyar kultúrát.
    A rendezvényen jelen volt Lövétei Lázár László, a Székelyföld című, Csíkszeredában megjelenő kulturális havilap főszerkesztője is, aki hungarikumnak nevezte a Kárpát-medencei folyóirat-kultúrát.

(MTI)