Ugrás a tartalomra

Tolnay 100 – Tolnay Klárira emlékeztek halálának évfordulóján a Farkasréti temetőben

Tolnay Klárira emlékeztek halálának 16. évfordulóján hétfőn a Farkasréti temetőben, ahol megkoszorúzták a száz éve született színművész sírját.

    Az emlékezés virágait többek között a centenáriumi emlékév megszervezésére létrehozott Klárika 100 Alapítvány kuratóriumának tagjai helyezték el a színésznő sírján.
    A koszorúzást követően Góg Laura, az alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta, hogy Tolnay Klári halálának évfordulójához kapcsolódva a most kezdődő hétre számos programot szerveztek a centenáriumi emlékév keretében.
    Hétfőn este Müller Péter Halhatatlan szerelem című, Tolnay Kláriról szóló új könyvének bemutatóját tartják a New York Művész Páholyban. Kedden délután a Madách Színházban Tolnay Klári 100 címmel nyílik kiállítás, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárának két munkatársa, Both Magdolna és Erdélyi Lujza készített. A Tolnay Szalonban nyíló tárlat a színésznő Madách Színház-beli évtizedeinek, sikereinek keresztmetszetét adja - mondta az emlékév főszervezője.
    A kétszeres Kossuth-díjas Tolnay Klárit a Vígszínházban fedezték fel, onnan indult pályája. A társulatnak 1946-ig volt tagja, majd két évre a Művész Színházhoz szerződött. 1948-49-ben a Vígszínház társigazgatója, majd 1950-től a Madách Színház vezető művésze lett egészen 1998-ban bekövetkezett haláláig.
    Góg Laura szólt arról is, hogy csütörtökön a Vígszínházban nyílik Tolnay Klári-kiállítás, amely a színésznő vígszínházi indulását, pályájának az 1930-as, 1940-es években a színházban töltött szakaszát mutatja be. A színésznő portréiból és színházi tablókból összeállított tárlatot ugyancsak az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai készítették.
    Csütörtökön és pénteken a Vígszínházban A XX. századi (színész)nő választásai címmel színháztörténeti konferenciát is rendeznek mintegy 20 előadó részvételével. Mint Góg Laura kiemelte, a nyilvános és ingyenesen látogatható eseményre a szakma képviselői mellett a téma iránt érdeklődőket is várják.
    Hozzátette: a konferencián nem kizárólag Tolnay Kláriról tartanak előadásokat, hanem a színésznő XX. századot átívelő 64 esztendős pályafutása kapcsán a korszak színészetéről, az általa képviselt szellemiségről is szó lesz a Vígszínház Házi Színpadán.
    Csütörtökön folytatódik a Tolnay-filmklub is az Uránia Nemzeti Filmszínházban: az 1938-ban készült Tiszavirágot vetítik, amelynek különlegessége, hogy a háborúban megsérült filmet a színésznő 1997-ben, a halálát megelőző évben utószinkronizálta. Ezért a vetítést követően Egy filmrestaurálás titkai címmel beszélgetést is tartanak Kurutz Márton és Balogh Gyöngyi filmtörténész részvételével.
    Góg Laura megjegyezte, hogy a januárban indult filmklubban, amely minden hónap utolsó csütörtökjén várja az érdeklődőket, novemberben A szerelem nem szégyen, decemberben pedig Gaál István Legato című filmje lesz még látható.
    A szervező hangsúlyozta, hogy az év utolsó hónapjaiban is sok fővárosi és vidéki helyszínen folytatódik még a Tolnay Klári centenáriumi emlékév, többek között debreceni és nyíregyházi programokkal készülnek. A budapesti programokat sorolva kiemelte, hogy tartanak rendezvényt a Benczúr Házban, Kritikus és színész címmel beszélgetést rendeznek az Örkény Színházban és Müller Péter is ad estet az emlékév zárásaként.

(MTI)