Ugrás a tartalomra

Több mint száz program lesz a Rippl-Rónai Fesztiválon

Száznál is több programot kínál a Rippl-Rónai Fesztivál: a Kaposvár világhírű szülöttének, Rippl-Rónai József (1861–1927) festőművésznek emléket állító összművészeti rendezvény május 25. és 28. között lesz a somogyi megyeszékhelyen.

    Az idei fesztivált egyszerre jellemzi majd az idők próbáját kiálló értékek bemutatása és a fiatalos lendület – mondta Jágerné Katona Zsuzsanna, az önkormányzat kulturális referense az eseményt megelőző csütörtöki sajtótájékoztatón.
    Magyarázata szerint az önkormányzat, városi intézmények, civilek és vállalkozások példátlanul széles körű összefogásának eredményeként sorra kerülő rendezvényen "nem lesz olyan zuga a belvárosnak", ahol a közönség ne találna klasszikus, vagy újító művészeti produkciókat, némelyikbe pedig maga is bekapcsolódhat.
    Szalay Lilla, az Együd Árpád Kulturális Központ igazgatója kiemelte: konferenciával és a nagyközönség által még nem látott rajzokat is felvonultató kiállítással tisztelegnek a hat évvel ezelőtt elhunyt Makovecz Imre építész előtt, bemutatják a Rippl-Rónai Múzeum képzőművészeti gyűjteményének a látogatók előtt eddig ismeretlen grafikáit, továbbá Szabados János festőművész munkáit.
    A látogatókat emellett régészeti és zászlókiállításra, utcatárlatra, fényfestő ünnepre, helyi és olyan neves előadók fellépéseire invitálják, mint Kamarás Iván, Malek Andrea, Lajkó Félix, vagy a Karthago zenekar – tette hozzá.
    Szalay Lilla szólt arról, hogy a szervezők a Kaposvári Egyetemmel és a város művészeti iskoláival együtt arra törekednek, hogy a fesztivál vendégei ne csak szemlélői, hanem aktív részesei legyenek a városban zajló alkotás folyamatának, részt vegyenek képzőművészeti foglalkozásokon.
    Jágerné Katona Zsuzsanna megjegyezte, hogy az esemény az elmúlt évek tapasztalatai alapján, kedvező időjárás esetén, több mint húszezres vendégforgalmat generál.
    A Kaposvári Egyetem hallgatói a fesztivál felvezetéseként krétákkal Rippl-Rónai József jellegzetes nárciszait rajzolták a somogyi megyeszékhely főterének burkolatára.
    A fesztivál programjairól bővebb információk a www.ripplfeszt.hu oldalon olvashatók.  (MTI)