Ugrás a tartalomra

Thorma János festőművész képeiből nyílik kiállítás Pécsen

Thorma Jánosnak (1870-1937), a magyar művészettörténet kiemelkedő klasszikusának képeiből nyílik tárlat a baranyai megyeszékhely Pécsi Galériájában pénteken.

    A Széchenyi téri kiállítóhely látogatói május 15-ig 53 eredeti olajfestményt tekinthetnek meg, köztük olyanokat, melyeket eddig csak ritkán, vagy még nem állítottak ki - mondta el Komor István, a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. (ZSÖK) üzemeltetési igazgatója az eseménnyel kapcsolatban tartott hétfői, pécsi sajtótájékoztatón.
    Hozzátette: a tárlat országos jelentőségű, a Magyar Nemzeti Galériából, a kiskunhalasi Thorma János Múzeumból, a kecskeméti Katona József Múzeumból, a pécsi Janus Pannonius Múzeumból és tizenegy magángyűjteményből érkező képek értéke 320 millió forint.
    Thorma János a budapesti Mintarajziskolában Székely Bertalannál, 1888-tól Münchenben Hollósy Simon mellett, 1892-től Párizsban a Julian Akadémián tanult, 1896-ban egyik alapítója, 1919 után vezetője volt a nagybányai művésztelepnek.
    Fő műve - az Aradi vértanúk - a millenniumi kiállításra készült 1896-ban, de azt témája miatt nem engedték bemutatni. Ezután ismét nagy munkába fogott: a Talpra magyar! című kompozícióját húsz évig festette.
    Thorma János ismert alkotása az "Október elseje" is, a képpel aranyérmet nyert Münchenben és a Saint Louis-i világkiállításon.
    A művész tájképeken és figurális kompozíciókon kívül számos kitűnő portrét is festett. Stílusa kissé eklektikus, egyformán lehet őt a naturalizmus képviselőjének és a romantikus történelemfestészet egyik utolsó hívének tekinteni.
    Thorma jános a képei méreteivel, tartalmi bőségével, színei erejével is mindig a monumentálisat, a magasrendűt kereste.
    Gamus Árpád, a ZSÖK képzőművészeti vezetője arról szólt, hogy a Pécsi Galéria elsősorban a kortárs művészetet hivatott bemutatni, de minden évben szervez a magyar és egyetemes művészettörténet nagyjainak műveiből összeállított, nagyobb tömegeket vonzó tárlatokat, melyek sorába a Thorma-kiállítás is illeszkedik.
    A kiállítás megnyitójának napján Pécsett tartja ülését a Thorma Baráti Kör és a tervek szerint még áprilisban megjelenik a művész munkásságáról szóló Thorma Nagy Könyv című kiadvány Kovács Zita művészettörténész gondozásában - jegyezte meg.
    Komor István kitért rá, hogy a Széchenyi téri Pécsi Galéria, valamint a Zsolnay-negyedben működő Pécsi Galéria m21 idén "intenzív" programot állított össze. Közölte, hogy a Thorma-kiállítást március 13-tól Aknay János Kossuth-díjas festőművész tárlata, május 8-tól spanyol kortárs művészeti kiállítás követi.
    Júniusban életműkiállítása lesz Bachman Zoltán Kossuth-díjas építésznek, augusztusban Dobány Sándor keramikus, szeptemberben Bükösdi Kálmán festőművész mutatkozik be a közönségnek - emelte ki.
    Hozzátette, hogy szeptemberben a közelmúltban elhunyt Lantos Ferenc Kossuth-díjas képzőművészre emlékeznek, októberben a pécsi Fókusz-csoport és Péter Ágnes képzőművész, decemberben a Pécs-Baranyai Művészek Egyesületének kiállítására is várják a közönséget.
    Komor István szólt arról is, hogy a ZSÖK más kiállítóhelyei, a Kemence Galéria, a Művészetek és Irodalom Háza, vagy a Cella Septichora szintén érdekes, izgalmas kiállításokkal készül 2015-ben.
    Márta István, a ZSÖK ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy az örökségkezelő komoly tevékenységet fejt ki a vizuális művészetek bemutatása terén: 2013-ban 46 saját kiállítására mintegy 18 ezren, tavaly 43 kiállítására mintegy 19 ezren váltottak belépőt.

(MTI)