Ugrás a tartalomra

Szombat este tartják a 191. balatonfüredi Anna-bált

 Szombaton rendezik a 191. Anna-bált Balatonfüreden az Anna Grand Hotel termeiben és kertjében, a rendezvényt színes programok kísérik egész héten a Balaton-parti városban.

    A szombat esti bál fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, díszvendége pedig Vác városa lesz, és idén is átadják a 2003-ban alapított Kiss Ernő-díjat.
    A báli menet a Vaszary-villa kertjéből indul, a bálozók nyakába kerülő herendi porcelánszívek idén a kagyló belsejét idézik meg. Az Anna Grand Hotel kertjében a nyitótáncot a Magyar Állami Operaház balettművészei táncolják, a báli menüt pedig 3500 darabos Apponyi-mintás herendi porcelánban tálalják. 
    Az est folyamán a hagyományok szerint a résztvevők közül a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt, majd a szűkített mezőnyből szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit, akiket este fél tizenkettőkor mutatnak be. Velük vasárnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon is találkozhat a közönség, majd lovas huszárok kíséretében sétakocsikázásra indulnak a városban.
    Az Anna-bál szépe idén is Viktória-mintás Herendi vázát, udvarhölgyei pedig Rothschild- és Apponyi-mintásat kapnak ajándékba. 
    Az Anna-bál kísérőprogramjaként a héten prímásversenyt is rendeztek, melynek egymillió forintos fődíját a Heveder banda prímásaként muzsikáló, csíkszentléleki születésű Fazakas Levente vehette át a szerda esti gálán. A versenyen a Kárpát-medence tizenkét fiatal prímása mérette meg magát, közülük a második helyezett a nagymegyeri Cseh Tamás lett, a harmadik pedig a budakeszi Danhauser Pál. A Rácz Pál hegedűkészítő mester által felajánlott, cseh manufaktúrában készült, mintegy 150 éves hegedűt Cseszták Zsombor kapta, a Hagyományok Háza különdíjai közül pedig a jövő májusi Erdélyi Zenésztalálkozóra való meghívást Király Miklós, míg az 50 ezer forintos kiadványcsomagot ifj. Gelencsér János nyerte. 
    Az Anna-bálhoz kötődő fesztiválon csütörtök este a Magyar Állami Operaház Énekkara szólaltat meg operakórusokat, pénteken pedig egy Verdi operáiból összeállított műsort hallhat a közönség a Gyógy téri színpadon. Vasárnap este ugyanitt az Othello című operát vetítik filmen.
    A bál előestéjén, pénteken tartják a hagyományos szívhalászatot a Balatonban, melyet késő este Szívhalászók címmel zenés lampionos látványszínházi est követ a Kisfaludy-színpadon.
    Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával.  (MTI)