Ugrás a tartalomra

Szlovák festőművész kiállítása nyílt meg Békéscsabán

A szlovákiai Tőketerebesen élő Stefan Bubán Festészet című kiállítása nyílt meg csütörtökön a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban.

    A művész alkotói indulása a múlt század hatvanas éveire tehető; első kiállítását 1969-ben rendezte meg lakóhelyén, majd pedig kezdeményezője volt a szlovákiai absztrakt festészet úttörőinek egyik első csoportos kiállításának szintén Tőketerebesen.
     Hosszú művészi pályája során alkotó és szervező munkájával hatott nemcsak szűkebb pátriájára, hanem egész Szlovákia kulturális és művészeti életére. A szlovák város művészeti iskolájában végzett pedagógusi munkásságával pedig több generáció fiatal tehetségeire gyakorolt jelentékeny hatást - közölte a múzeum az MTI-vel.
    Alkotói nagyságát és művészetének hatását értékelve a kiállítás megnyitóján Marek Cizmár, Tőketerebes polgármestere azt hangsúlyozta, hogy napjainkra Stefan Bubán a város élő jelképévé vált Szlovákiában.
    Szarvas Péter, a vendéglátó város polgármestere pedig azt emelte ki köszöntő beszédében, hogy már másfél évtizedes az együttműködés Békéscsaba és Tőketerebes között, s ennek eredményeként évente legalább egy-egy művészeti eseményre is sor került a két városban, így az évek alatt több békéscsabai festőművész is megfordult a szomszédos országban.  
    Bubán munkásságát elsősorban sokszínűség, ezen belül törvényszerűségek és témaorientációk jellemzik, melynek hátterében a belső rendszer és szervezettség, valamint sajátos szín és formavilág áll - írja Lena Lesková művészettörténész, a kiállítás kurátora a múzeum által kiadott magyar és szlovák nyelvű prospektusban. A koncepció lényegét a kompozíciók lírai és expresszív kifejezésmódja valamint drámai hangvétele adja - áll a dokumentumban.
    A művész színhasználatával kapcsolatban megjegyzi: "szembetűnő, hogy Bubán előszeretettel alkalmazza a fehéret, részben önmagában, részben más színek derítésére. Sokféle lágy árnyalattal dolgozik, de telt színeket is szívesen alkalmaz, pirosakat, sárgákat, narancssárgákat és kékeket. A színépítés bravúros festőtechnikájának eredménye, amelyben az ecset az egyetlen eszköze".
    A több mint 40 alkotást bemutató kiállítás október 11-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig tekinthető meg a múzeum téglatermében. (MTI)