Ugrás a tartalomra

Színészeket fenyegettek meg Görögországban

A tiltakozások és a színészeket, illetve nézőket ért fenyegetések miatt törölte a görög nemzeti színház egy dráma utolsó előadásait, amely részleteket idéz egy elítélt görög terrorista börtönben írt könyvéből.

A teátrum csütörtökön jelentette be a Nash egyensúlya című darab levételét a műsorról, mert - mint közölte - nem akarja azt a látszatot kelteni, hogy közpénzből működő intézményként támogat olyan bűnözőket, akiket "a görög nép lelkében örökre elítélt".
Heves vitákat kiváltó művében Pigi Dimitrakopulu író és filmrendező vegyíti Albert Camus Az igazak című drámájának részleteit, a November 17 nevű terrorszervezet történetét, az erkölcsi parancsolatokat, az igazságszolgáltatást, az önbíráskodást és a terrorizmust.

A nemzeti színház kísérleti színpadán futó darab bőségesen merít a terroristák életfogytiglani börtönbüntetését töltő bérgyilkosának, Szavasz Kszirosznak Azon a napon - 1560 óra az intenzíven című, a rács mögött írt könyvéből.

Az athéni nemzeti színház szerint a színdarab fő üzenete az, hogy az emberölést nem lehet igazolni semmiféle ideológiával, és az előadást főleg olyanok bírálták, akik nem is látták a darabot. A szélsőbaloldali nézeteit nacionalista elemekkel elegyítő November 17 szervezet 1975-től a 2000-es évek elejéig 23 embert gyilkolt meg Görögországban, köztük diplomatákat, üzletembereket, rendőröket és politikusokat. Bűnlajstromát a politikai gyilkosságok mellett félszáz pokolgépes és páncélököllel végrehajtott merénylet, bankrablás is terheli.

A szélsőséges csoport egyik hóhérjának tartott Szavasz Ksziroszt 2002-ben fogták el, amikor egy pokolgép idő előtt felrobbant a kezei között. A görög rendőrség ezután rábukkant a terroristacsoport két fegyverraktárára, és letartóztatta további 18 feltételezett tagját.