Ugrás a tartalomra

Százezer látogató a Szépművészeti Múzeum madridi kiállításán

Várhatóan mintegy százezer látogatóval zár vasárnap a budapesti Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből Remekművek Budapestről - A reneszánsztól az avantgárdig címmel megrendezett kiállítás a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban.

    Az egyik legjelentősebb spanyolországi kiállítóhelyként számon tartott Thyssen-Bornemisza Múzeum a 90 műtárgyat felvonultató tárlattal ünnepli fennállásának 25. évfodulóját. A kiállítás jelentőségét mutatja, hogy VI. Fülöp spanyol király nyitotta meg Áder János köztársasági elnök társaságában február 17-én - mondta el a tárlat keddi záró sajtóvezetésén Guillermo Solana gyűjteményi igazgató.
    Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója hozzátette: a tárlat sikeréről az igen kedvező közönség- és sajtóvisszhang és a várhatóan százezres látogatottság mellett az is tanúskodik, hogy a Buenos Aires-i Nemzeti Szépművészeti Múzeum is meghívta az anyagot, így először mutatkozhat be magyar múzeum Dél-Amerikában, várhatóan 2018 tavaszán.
    A kiállítást Mar Borobiával együtt rendező Guillermo Solana felidézte, hogy 2006-ban, a Szépművészeti Van Gogh-kiállításának megnyitásakor járt először a budapesti múzeumban, ettől kezdve pedig igen intenzív együttműködés alakult ki a két intézmény között, amelyek már csaknem minden évben kölcsönöznek műtárgyakat egymás kiállításaira.
    A Szépművészeti Múzeum átfogó felújítása azonban most alkalmat szolgáltatott arra, hogy a gyűjtemény legbecsesebb darabjaiból mutassanak be "enciklopédikus válogatást" - jegyezte meg.
    Guillermo Solana méltatta az anyag rendkívüli gazdagságát: a madridi közönség a 16. századtól egészen a 20. századig kap áttekintést a művészeti korszakokról, többek között Raffaello, Cranach, Velázquez, Rubens, Goya, Murillo, Manet, Monet, Cézanne és Gauguin műveinek segítségével. A látogatók a világszerte ismert mesterek munkái között találkozhatnak a magyar festők kiemelkedő alkotásaival is, többek között Munkácsy, Szinyei Merse, Rippl-Rónai, Vaszary és Bortnyik remekműveivel.
    A spanyol szakember külön kiemelte Szinyei Merse Pál művészetének egyediségét és szintetizáló képességét, Rippl-Rónai Józsefről pedig elmondta, hogy már a kiállítás előkészítését megelőzően is jól ismerte a párizsi Nabik közé tartozó magyar mester életművét.
    Győri Enikő spanyolországi magyar nagykövet a kiállításokhoz kapcsolódó, magyar vonatkozású programokról számolt be. Elmondása szerint a nagykövetség célja az volt, hogy minél széleskörűbben mutassa be a magyar kultúrát, ezért a magyar zenét, irodalmat, táncot, borkultúrát és gasztronómiát egyaránt megismertették a spanyol közönséggel.
    Baán László elárulta, hogy a Thyssen-Bornemisza Múzeummal a kiállítás zárása után is folytatódik az együttműködés. Már megállapodás született arról, hogy a madridi gyűjteményből mintegy tíz műtárgy érkezik majd a Szépművészeti Múzeum 2019 őszén nyíló, Rubens és a flamand barokk művészetét bemutató nagykiállítására, de a Thyssen-Bornemisza a következő évtizedben további jelentős kölcsönzésekkel is hozzájárul majd a Szépművészeti tárlatainak megrendezéséhez. (MTI)