Ugrás a tartalomra

Shakespeare 450 – Koszorúzási ünnepség a drámaíró szobránál

Koszorúzási ünnepséget tartottak William Shakespeare születésének 450. évfordulóján a költő, drámaíró Vigadó téri szobránál szerdán Budapesten.

    A Shakespeare-szobor Egylet és a Budapesti Borsod-Abaúj-Zemplén Kör ünnepségén Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója arról beszélt, hogy a Shakespeare iránti rajongás egyidős a magyar nyelvű színjátszással. A legnagyobbjaink, legnagyobb költőink és színházcsinálóink teljes egyetértésben vallották mindig, hogy az igazi csúcsa a színjátszásnak, amelyhez mindannyiunknak mérni kell magunkat, az Shakespeare - jelentette ki.
    A rendező arról beszélt, hogy egy ország színjátszásának színvonala tökéletesen lemérhető Shakespeare-előadásainak színvonaláról.
    Szirtes Tamás a szerző számos művét színpadra állító Ádám Ottó Kossuth-díjas rendezőről, a Madách Színház egykori vezetőjéről is megemlékezett, akinek a szobor emléktáblájára újonnan felvésett neve mellé koszorút helyeztek el.
    A számos Shakespeare-drámát színpadra állító Ádám Ottóról elmondta: a művész 1960-tól 1990-ig tartó színházi tevékenysége a Madách Színház jelentős korszakát jelentette. A színházvezetőt az irodalmi értékek tisztelete jellemezte, gyakran tűzött Shakespeare-műveket műsorra. Másik alapelve a színész-egyéniség tisztelete volt: Tolnay Kláritól Psota Irénig, Gábor Miklóstól Bessenyei Ferencig színészóriások játszottak a színházban, az epizódszerepeket is jelentős művészek alakították.
    Elmondta: Ádám Ottó szerzői között Csehov mellett Shakespeare volt az első helyen. Felidézte, az 1971-es legendás Othello előadást, amelyben Bessenyei Ferenc és Huszti Péter játszott.
    Kiemelte: a Shakespeare-szobor élő emlék, mert minden évben új és új nevek kerülnek fel rá, azon színházcsinálók elkötelezettségének állítva emléket, akik életük alkotó részének jelentős időszakát Shakespeare-nek adták.
    A műsort Ternyák Richárd didzseridu dobbal indította, Németh Sándor előadóművész két Shakespeare-szonettet mondott el, a közönség Lukács Vendel trombita nyitányát hallhatta, Kónya István lantművész és Tóth Emese énekművész reneszánsz dalokat adott elő, Némethi Lajos költő pedig Shakespeare-ről szóló versét olvasta fel. Fellépett a Szikszói Református Ifjúsági Kórus, valamint Tóth Vera énekes is, emellett a mezőszentgyörgyi amatőr színjátszó együttes produkcióját is láthatta a közönség. Az eseményt Ónodi László és Fehér Norbert hegedű-zongora duója, majd koszorúzás zárta.
    A Magyar Művészeti Akadémia nevében Pártay Lilla táncművész, koreográfus helyezett el koszorút a szobornál.
    Nagy Károly, a Shakespeare-szobor Egylet elnöke elmondta: szombaton délután a Hársfa utcai Bélyegmúzeumban a Shakespeare-kultusz a világ bélyegein című kiállítás megnyitójára várják az érdeklődőket.  (MTI)