Ugrás a tartalomra

Róth Miksa munkásságát bemutató kiállítás látható Sepsiszentgyörgyön

Felnagyított fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével ad átfogó képet Róth Miksa sokszínű és sokrétű munkásságáról az a kiállítás, amely Megszínesített napfény címmel keddtől látható Sepsiszentgyörgyön a Köntés Pincegalériában.

    A Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet kiállítása Marosvásárhely és Bukarest után Sepsiszentgyörgyön mutatja be Róth Miksa életpályának főbb szakaszait - közölte a Balassi Intézet hétfőn az MTI-vel.
    A tárlaton olyan alkotások is szerepelnek, amelyeket a művész a kor kiemelkedő festőivel mások mellett Székely Bertalannal, Vaszary Jánossal vagy a gödöllői műhely alkotóival közösen készített. Róth Miksa üvegfestményeinek nagy része olyan helyen található, ahová az érdeklődők csak nehezen juthatnak be, mint például a pannonhalmi főapát magánkápolnájában, a Magyar Nemzeti Bankban, vagy az Orosz Kereskedelmi Kirendeltség épületében. Az ezeken a helyszíneken látható üvegfestményeket művészi fotók segítségével mutatják be a tárlaton az érdeklődőknek.
    Róth Miksa a 20. század egyik legismertebb és legelismertebb magyar iparművésze volt. Már életében is kivételes tehetségként tartották számon, sorra nyerte a világkiállítások üvegfestészeti díjait. Egyedülálló alkotásai díszítik többek között a holland királynő palotáját Hágában, a Fageborg kirkét Oslóban, a marosvásárhelyi Kultúrpalotát, a Teatro Nacionalt Mexikóvárosban, de Róth Miksa tervezte a város másik büszkeségét is: azt kristályfüggönyt, amelyet a Tiffany cég készített el.
    Mint írják, Róth Miksa a magyar ólombetétes üvegablak-művészet legismertebb magyar műhelyének vezetője volt. A Róth-műhely sikerének titka többek között a kiváló minőségű, magas technikai színvonalon elkészített munkáknak volt köszönhető. Róth Miksa a Tiffany-féle üvegből készült alkotásaival megújította a magyar üvegablak-művészetet és mozaik-tervezést. De kiváló kapcsolatot tartott fenn az építészekkel, köztük Steindl Imrével, Maróti Gézával, Horti Pállal, valamint az üvegablakokat tervező festőkkel, Székely Bertalannal, Vajda Zsigmonddal és a gödöllői művésztelep vezetőivel.  (MTI)