Ugrás a tartalomra

Rímszótárt készített a Poet.hu

Ingyenesen használható rímszótárt tett elérhetővé Magyarország legnagyobb amatőr költőket összefogó közösségi portálja, a Poet.hu.


A rímszótár (http://rimszotar.poet.hu) több mint 160 000, kortárs és klasszikus irodalmi műből, valamint más forrásokból származó szó között keres, lehetővé téve, hogy az alkotók az aktív szókincsüknél – tehát azon szavaknál, melyeket nem csak felismernek, hanem használnak is – jóval nagyobb gyűjteményből választhassák ki rímeiket, ezáltal verseik változatosabbak és akár élvezetesebbek is lehessenek. Az adatbázist közel fél éven keresztül meghívásos alapon tesztelte és javította az oldal közössége.
A rímkeresés mellett az oldalon rímképlet alapján, illetve helyettesítő karakterek segítségével is lehetőség van keresni, így a megfelelő szótagszám, rímképlet megtartásához, valamint szójátékok készítéséhez is segítséget kaphatnak az alkotók.
A Poet.hu-nak nem ez az első, amatőr költőket segítő alkalmazása. Egy éve elérhető már, és nagy sikernek örvend az on-line verselemző (http://www.poet.hu/verselemzo.php), amely a megadott versnek megkeresi a rímeit, megadja rím- és ritmusképletét, szótagszámát, valamint felismeri az alliterációkat, egyes vers- és ritmusformákat, valamint a hibásan írt, elgépelt szavakat is.
Az alkalmazások ingyenesen, regisztráció nélkül is kipróbálhatóak a www.poet.hu oldalon.