Ugrás a tartalomra

Rejtélyes történelem címmel előadássorozat indul a Várkert Bazárban

Rejtélyes történelem címmel indul előadássorozat január végén a Várkert Bazárban - hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

    A művelődéstörténeti-irodalmi beszélgetéssorozat keretében, május végéig minden hónap utolsó csütörtökén olyan titkokat, talányokat járnak körül a téma szakértői, melyek régóta foglalkoztatják a történészeket és a közvéleményt.
    Csorba László történész, főszervező a műsorban elmondta: első alkalommal, január 25-én a nagyszentmiklósi aranykincsről lesz szó a Várkert Bazárban. Beszélgetőtársa, az avar kor nagy szakértője, Bálint Csanád akadémikus, régész, az MTA BTK Régészeti Intézetének korábbi igazgatója lesz, aki ásatást folytathatott Nagyszentmiklóson, az aranykincsek lelőhelyén. Csorba László elmondta, hogy a kincsről több elmélet is napvilágot látott. Egyesek szerint a lelet avar eredetű, mások szerint dunai bolgár származású, míg megint mások szerint a honfoglaló magyarok birtokában volt.     
    A sorozat második beszélgetése Kik és miért bombázták Kassát címmel, Magyarország háborúba lépésének rejtélyes előzményeit vizsgálja. Az este vendége Romsics Ignác akadémikus, történész, egyetemi tanár lesz.
    Ezt követően az 1848-as nemzedék "szívzűrjeit" veszik górcső alá Lovas Krisztinának, a Magyar Nemzeti Múzeum szakértőjének közreműködésével.
    Csorba László elmondta, hogy a beszélgetéssorozat utolsó két alkalommal a Habsburg fekete tragédiát járja körül. A 19. század második felében a család tíz tagja halt meg erőszakos halállal. Ennek kapcsán két izgalmas témával foglalkoznak: Erzsébet királyné személyiségéről Dózsa Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum szakértője mesél majd, a mayerlingi rejtélyről, Rudolf trónörökös titokzatos haláláról pedig Bart Istvánnal, A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös című könyv szerzőjével hallhat beszélgetést a közönség.  (MTI)